A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Berki Ádám ügyvédet javasolja Mádl ombudsmannak

Vágólapra másolva!
Mádl Ferenc köztársasági elnök szerdán Berki Ádám ügyvédet jelölte az adatvédelmi biztosi posztra. Mádl előző választottja, Maczonkai Mihály nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást. Az MSZP azt kifogásolta, hogy Maczonkainak nincs adatvédelmi területen jártassága. Berkinek van szakmai ismerete: személyiségi jogban jártas, illetve részt vett adatvédelmet érintő eljárásokban.
Vágólapra másolva!

A jelölés előtt nem zajlott hatpárti egyeztetés, Berki Mádl személyes jelöltje. Az ügyvéd a Budapesti Műegyetemen, illetve az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végzett. 11 évig a Fővárosi Bíróság Iparjogvédelmi Tanácsának tagja volt. Elsősorban a személyiségi jog területén szerzett jártasságot, emellett számos adatvédelmet érintő eljárás lefolytatásában részt vett - tudatta közleményében a köztársasági elnök sajtóirodája.

Az ombudsmant a bizottsági meghallgatások után a parlamentnek kell megválasztania. Kinevezéséhez kétharmados támogatásra van szükség. A Fidesz valószínűleg megszavazza Mádl jelöltjét., tehát a döntés ismét az MSZP kezében van.

Nagy Sándor szocialista frakcióvezető az [origo]-nak azt mondta: még túl friss a hír, ezért nem tudja kommentálni Berki jelölését. "Tájékozódni fogunk a jelölt szakmai hátteréről, életútjáról, és ennek megfelelően hozzuk meg döntésünket".

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosát, általános helyettesét és a kisebbségi ombudsmant egy hónapja, június 19-én választotta meg az Országgyűlés. Mádl Ferenc negyedik jelöltje, az adatvédelmi biztosnak szánt Maczonkai Mihály azonban nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást. Maczonkai 198 igen és 123 nem szavazatot kapott.

Az MSZP azzal indokolta döntését, hogy Maczonkainak semmilyen szakmai háttere nincs a poszthoz. Maczonkai szakterülete ugyanis a jogszociológia, bizottsági meghallgatásán maga is elismerte, hogy adatvédelemmel eddig nem foglalkozott. Az SZDSZ pedig ragaszkodott a korábbi ombudsman, Majtényi László újraválasztásához.

Bár az MSZP és az SZDSZ sürgette a köztársasági elnököt, hogy mielőbb kezdjék meg a hatpárti egyeztetéseket az ombudsmanról, ez nem történt meg.

Majtényi mandátuma július 1-jén járt le. Átmenetileg az általános ombudsman, Lenkovics Barnabás foglalkozik az adatvédelemmel, de a hatósági jogköröket - például a titkos iratokba való betekintési jogot, a titkos minősítés feloldását - nem gyakorolhatja. Lenkovics nem vesz át egyetlen, az előde által már elindított ügyet sem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!