Csak tanácsokat tud adni a kormány a zsebszerződéseseknek

Vágólapra másolva!
Az igazságügy-miniszter sajtótájékoztatóján kiderült, hogy visszamenőleg jobbára csak tanácsokat tud adni a kormány azoknak a gazdáknak, akik a kiskapukat kijátszva külföldieknek adták termőföldjeiket. A törvénymódosítások a jövőre vonatkoznak, hogy megakadályozzák a föld eladását színlelt, vagy dátum nélküli megállapodások segítségével. A felbontott szerződések után a külföldieknek járó kártérítést a gazdáknak kell kifizetniük.
Vágólapra másolva!

A kormány keresi a módját, hogy semmi dolguk ne legyen azoknak a földtulajdonosoknak, akik zsebszerződéssel külföldieknek eladták birtokukat. Deutsch Tamás, a Fidesz elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten közölte, hogy az Igazságügyi Minisztrérium dolgozza ki azt a jogsegély koncepciót, amely alapján nem kell majd bíróságra járniuk a zsebszerződést bevalló gazdáknak.

Néhány órával később Dávid Ibolya igazságügy-miniszter vázolta a tervezett törvénymódosításokat, amelyek elsősorban arra vonatkoznak, hogy a jövőben hogyan zárják ki a zsebszerződéseket. Az egyik módszer az, hogy használati jogot sem köthet a földre az, akinek nincs tulajdonszerzési joga.

A kormány azt szeretné, ha a gazdák, akik valamilyen megállapodással külföldi termelők birtokába juttatták földjeiket, ezt most önként bejelentenék és az állam segítségére apellálva a szerződést semmisnek nyilvánítanák. A kormány jogsegély gyanánt tanácsadó irodák felállítását tervezi, ahol a gazdák bemutathatnák szerződéseiket, és a konkrét ügyre próbálnának megoldást keresni a szakemberek.

A szerződések felbontása komoly anyagi következménnyel járhat, ugyanis annak ellenértékét a külföldi - többnyire osztrák - gazdák már kifizették, vagy bérleti megállapodás esetén folyamatosan fizetik. Ezt visszadni sokan nem tudják, ám a kormány szerint a föld eladásából futhatja rá.

Deutsch Tamás a sajtótájékoztatóján például azt mondta, hogy egy másik magyar gazdának, vagy a most megalakuló Nemzeti Földalapnak érdemes eladni a földet.

A határ közeli, nyugat-magyarországi 3 megyében jelentős földterület jutott külföldiek kezére. Akik 1994 előtt - amikor még nem volt földtörvény - jutottak földhöz, azoktól nem lehet azt elvenni. Sokan színlelt szerződéseket kötöttek: haszonbérleti, haszonélvezeti jogot szereztek vagy tartós bérletbe vették a földet, azok érvényes szerződéssel rendelkeznek, és például a haszonélvezeti joggal rendelkezőknek elővásárlási joguk lesz. Ezek nem is valódi zsebszerződések - közölte Dávid Ibolya. Az igazi zsebszerződés az, amikor írtak egy adás-vételi szerződést, sokszor dátum nélkül. A hazai gazdáknál sok esetben nincs is példány a szerződésből, csak a külföldinél, aki egyszer csak érvényesíteni akarja majd az igényét, ha erre a törvény majd lehetőséget ad. A tárca törekvése arra irányul, hogy ezeket a zsebekben lapuló szerződéseket ne tudják a külföldiek érvényesíteni.

A zsebszerződések ügyében tett kormányzati lépésekről és kijelentésekről közölt cikket csütörtöki számában a bécsi der Standard című politikai napilap. A budapesti tudósító szerint Orbán Viktor miniszterelnök felfedezte maga és a választási kampány számára a zsebszerződések ügyét. A szerző idézi a kormányfő azon kijelentését, miszerint "véget kell vetni az osztrák vircsaftnak", vagy "örüljenek, hogy éb bőrrel megússzák".

"A környéken a földek fele már osztrák birtokban van" - idézi Orbán Viktort a tekintélyes Washington Post. Az amerikai újság beszámol a kálócfai kormányülésről és arról, hogy három magyar megye termőföldjének az egynegyede már ausztriai gazdák tulajdona. Idézik azt a kijelentést is, amely szerint az osztrák gazdák büntetlenül elmehetnek, és turistaként várja vissza őket Magyarország.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről