Vágólapra másolva!
A legnépszerűbb tárca a Külügyminisztérium, a legkevésbé népszerű a földművelésügyi tárca - derül ki a Szonda Ipsos által készített felmérésből. A kormány megrendelésére készített hivatalos tárcatükröt nem hozzák nyilvánosságra, még a miniszterek is csak saját minisztériumuk eredményeit ismerhetik meg.
Vágólapra másolva!

A közvélemény is megismerkedhet azoknak a felméréseknek az eredményeivel, amelyeket a Szonda Ipsos készített a minisztériumok munkájának megítéléséről. A Miniszterelnöki Hivatal titkolja az egyes szaktárcák tevékenységének társadalmi megítéléséről megrendelt Gallup-felmérések adatait. Ezeket csak a minisztériumoknak adják át, de nekik is csak a saját munkájuk megítéléséről szóló részt. Bár több miniszter is szeretett volna betekinteni a többi szaktárcára vonatkozó felmérésekbe, ezt a MeH nem engedélyezte.

A Népszava azonban megtudta, hogy hasonló témában készített felmérést a Szonda Ipsos is, mégpedig nem kormánymegbízásból. Ennek az adatai nem is titkosak. A Népszavának megküldött felmérésből kiderül: a legnépszerűbb szaktárca a Külügyminisztérium, míg az FVM tevékenységét ítélik meg a legnegatívabban a polgárok.

A megkérdezettek egy 1-5-ig terjedő skálán (ahol az 1 a nagyon rosszat, az 5 pedig a nagyon jót jelenti) jelölhették meg, hogy mennyire elégedettek a minisztériumok munkájával. A kapott értékeket a Szonda 100 fokú skálára transzformálta, ahogyan teszik egyébként a politikusok népszerűségét vizsgáló íven is. Az így kapott sorrend: az első a Külügyminisztérium 63 ponttal, majd az Igazságügyi Minisztérium (59), az Oktatási (52) és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (51) következik.

A közlekedési, a környezetvédelmi és a honvédelmi tárca munkáját azonosan közepesnek (48 pont) ítélték, míg a Pénzügyminisztérium 45 pontot kapott. A Gazdasági ennél egy ponttal kevesebbhez jutott, a Belügyminisztérium tevékenységét pedig 41-re értékelték. A sor legvégén kullog az Ifjúsági- és Sportminisztérium, az Egészségügyi Minisztérium és a Szociális- és Családügyi Minisztérium. Mindhárom 40 pontot ért el, míg a többitől teljesen lemaradva 22 ponttal a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium zárja a sort.

- Az egyes tárcák munkáját nem feltétlenül a vezető személyeken keresztül ítélik meg, hiszen az adott minisztériumok intézkedései erősen hatnak az emberek mindennapi életére - mondta a Népszavának Zavecz Tibor, a Szonda véleménykutatási igazgatója. Ilyen nyilván az oktatási, az egészségügyi, a gazdasági, a környezetvédelmi tárca vagy a Belügyminisztérium is. Ugyanakkor - tette hozzá - a Külügyminisztérium munkáját vélhetően inkább a szaktárca PR-ján keresztül ítélhetik meg az emberek.

Meiszter Péter politológus szerint minél erősebb hatással van egy-egy tárca tevékenysége az emberek életére, annál népszerűtlenebb. Emellett egyes vezetők saját képükre formálják a minisztériumokat - ilyen például Torgyán József -, így bár utódja, Vonza András semmilyen botrányba nem keveredett, az FVM megítélése továbbra is rendkívül negatív. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy a változatlanul a legnépszerűbb politikusok között szereplő Dávid Ibolya és Martonyi János által vezetett intézmények munkáját is pozitívan értékelték a megkérdezettek. Ellenpélda lehet ugyanakkor Rockenbauer Zoltán személye, aki kevéssé ismert, tárcája mégis rendkívül népszerű.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről