A rendőrség nyomozhat a Tarlós-ügyben

Vágólapra másolva!
A rendőrség dönthet nyomoz-e Tarlós István ellen. A melegrendezvényeket a Szigetről kitiltani akaró óbudai polgármester ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt tettek feljelentést.
Vágólapra másolva!

Megszületett a döntés arról, melyik hatóság indíthat vizsgálatot Tarlós István óbudai polgármester ellen. Az ügyet az illetékes rendőrkapitánysághoz utalták - mondta el az [origo]-nak Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A rendőrség az ügyészségi határozat kézhezvétele után három napon belül köteles dönteni arról, hogy indít-e vizsgálatot a III. kerület első embere ellen. Az ügyészségen több hetes huzavona után döntöttek az illetékes hatóságról.

A polgármester ellen a Habeas Corpus Munkacsoport tett feljelentést, hivatali visszaélés gyanúja miatt. A polgármester ugyanis egy olyan szerződést készíttetett, amely betiltotta a Szigetre tervezett melegrendezvényeket. A megállapodást a Sziget szervezői is aláírták.

A szerződés nyilvánosságra kerülése élénk tiltakozást váltott ki különböző meleg- és kisebbségi jogvédő szervezetek között. A melegek tüntetést is szerveztek, melyen ellenzéki politikusok és civil szervezetek is részt vettek.

A melegprogramokat végül mégis megtartották, mert a megállapodást aláíró Sziget-szervezők a tiltakozók nyomására utóbb felmondták a szerződést, melyet később a II-III. Kerületi Bíróság diszkriminatív és alkotmányellenes volta miatt semmisnek is nyilvánított. A döntés ellen Tarlós fellebbezett.

[origo]

Korábban:

A legfőbb ügyész dönt Tarlós ügyében

Dávid Ibolya Tarlós mellé állt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!