Ingatlaneladásokra kényszerülnek az egyetemek

Vágólapra másolva!
Ingatlaneladásokra kényszeríti az egyetemeket a pénzhiány, hiszen a normatív támogatásból nemcsak az oktatást, hanem az intézményfenntartást is finanszírozni kell. Néhányan már korábban jelezték, hogy eladnák ingatlanjaikat, más intézményeket pedig maga a minisztérium kért fel erre. A nagy hírű egyetemek egy része azonban csak műemlék épületeit, illetve értékes és védett parkjait tudná értékesíteni.
Vágólapra másolva!

Az intézmények nélkülözhető ingatlanjainak értékesítését ösztönzi az Oktatási Minisztérium (OM) az egyetemeken tervezett beruházások pénzügyi hátterének megteremtése érdekében, a Felsőoktatási Fejlesztési Program keretében. Béres István, az OM kormánybiztosa lapunknak eljuttatott közleményében kifejtette, a minisztérium célja, hogy a beruházások költséghatékonyan valósuljanak meg.

Az egyetemek jelenlegi anyagi helyzetét jól jellemezheti az a tény, hogy néhányan - például az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Semmelweis Egyetem (SE) - maguk kérték, hogy megmaradó épületeik fenntartásának érdekében megválhassanak néhány ingatlanjuktól. Az ELTE öt, az SE négy ingatlanját adja el. Azok az egyetemek, amelyek maguk nem kértek ilyen lehetőséget, a minisztérium által javasolt ingatlanlistáról választhatnak az eladandókról.

Az ingatlaneladásoknál - bár a döntés az egyetemek kezében van - előfordulhat, hogy az elégtelen pénzügyi feltételek miatt előbb vagy utóbb rákényszerülnek a minisztériumi elképzelések megvalósítására.

Ennek oka az, hogy az egyetemek csak a hallgatók után járó normatív állami támogatást kapják, amelyek azonban a létesítmények karbantartására nem elegendőek. Így a feleslegessé váló ingatlanok értékesítése jelenthet csak segítséget.

Az ingatlanoknak csupán kezelői az egyetemek, és az csak remélhető, hogy az értékesítésből befolyó összeg helyi felhasználását az állam támogatni fogja.

A Szent István Egyetem vezetését a minisztérium kérte fel: fontolják meg, a felsorolt ingatlanok közül melyeket értékesítenék. A felsorolásban a budai kampusz több ingatlanja is szerepel, többek között a Ménesi út 43-45. szám alatti épület is, mely műemlék és tájvédelmi védettség alatt áll.

Dr. Szendrő Péter, az egyetem rektora - egyes sajtóértesüléseket cáfolva - megnyugtat: az intézményhez tartozó botanikus kert a kertészeti kar egyik tanszékének része és nélkülözhetetlen az oktatáshoz. Az egyetem semmiképpen nem mondhat le róla, és a jelenlegi helyzetben ilyen szándéka nincs is. Hozzátette, a szóban forgó Ménesi út 43-45. szám alatt található műemléki épület - amelynek állaga sürgős beavatkozást kíván - fenntartási költségei meghaladják az egyetem lehetőségeit. Egyelőre még nem született döntés az épület értékesítéséről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!