Egy konkurens ügyvéd erkölcstelennek nevezte Tocsik tevékenységét

Vágólapra másolva!
A Tocsik-perben hétfőn a Fővárosi Bíróságon tanúként meghallgatott IX. kerületi polgármester szerint 1996-ban a belterületi földek kapcsán az ÁPV Rt. 200 millió forinttal nagyobb önkormányzati igényt ismert el, mint amire számítottak. Egy egykori konkurens ügyvéd ugyanakkor méltánytalannak, mi több, erkölcstelennek nevezte a jogásznő akkori tevékenységét.
Vágólapra másolva!

Tocsik Mártát csalással, az ÁPV Rt. négy egykori vezetőjét pedig hanyag kezeléssel vádolja az ügyészség az 1996-ban kipattant privatizációs botrány kapcsán. Tocsik Mártát az ÁPV Rt. akkoriban azzal bízta meg, hogy tárgyaljon az önkormányzatokkal a privatizált vállalatok után őket megillető járandóság mértékéről. Az ügyészség szerint Tocsik érdemi munka elvégzése nélkül kapott az ÁPV Rt.-től kezdetben 10 százalékos, végeredményben 804 millió forint összegű sikerdíjat.

Az öt éve húzódó büntetőeljárás megismételt elsőfokú bírósági perének hétfői tárgyalásán a IX. kerületi polgármester tanúként elmondta: több mint száz olyan átalakuló vállalatról volt tudomása, melyek után részvény vagy üzletrész illette meg az önkormányzatot.

Hozzátette: ez ügyben 1995 tavaszán elkezdtek pereskedni az ÁPV Rt.-vel. Ám utóbb az önkormányzati igényeket országszerte képviselő Vektor Rt. segítségével olyan megállapodást sikerült elérni, melyben 200 millió forinttal magasabb igényt ismert el a privatizációs szervezet, mint amire számítottak. "A Vektor sikerdíja 12 százalék volt" - jegyezte meg a polgármester. Utóbb pert indított az önkormányzat a Vektor ellen is, mert az ÁPV Rt.-vel történt egyezségkötés nyomán nem kapták meg követeléseik mintegy 100 millió forintnyi törvényes kamatát. Ebben a perben még nincs jogerős ítélet, de az önkormányzat és a privatizációs szervezet közötti belterületi földekkel kapcsolatos ügyletek is csak ebben az évben zárultak le.

A polgármester megemlítette azt is, hogy az 1996-os megállapodás áttekintése után úgy vélte: másfél millió forintot egy nem létező cég után kapott meg az önkormányzat. Ezt a polgármester levélben közölte a számvevőszékkel és az ÁPV Rt.-vel, ám csak ez utóbbi válaszolt egy, a további igényérvényesítés lehetőségeiről tájékoztató típuslevéllel.

A tárgyaláson tanúként meghallgatott a bíróság egy jogászt, aki 1996-ban önkormányzatokat képviselt ügyvédként a belterületi földek után járó követelések ügyében. A jogász elmondta: ügyfelei Suchman Tamás akkori privatizációért felelős tárca nélküli minisztertől kaptak levelet, hogy igényeikkel forduljanak Tocsik Mártához. A tanú - elmondása szerint - 1996 márciusában személyesen találkozott Tocsik Mártával, kapott tőle egy önkormányzati igényekre vonatkozó adatlapot, ám az egész eljárást méltánytalannak, sőt erkölcstelennek és korrupciógyanúsnak találta, ezért megegyezés helyett tovább képviselte ügyfelei követeléseit a bíróságokon.

Arra a kérdésre, miért találta gyanúsnak Tocsik Márta eljárását, a tanú annyit mondott: furcsa volt, hogy telefonon, faxon hetekig hiába próbált vele kapcsolatot teremteni, illetve hogy egy ilyen bonyolult, országos ügyben egymaga járt el, bár a tanú hallott arról is, hogy voltak segítői a jogásznőnek.

A jogász továbbá azt is korrupcióra utaló jelnek tekintette, hogy Tocsik titkárnője telefonon a Vektorhoz irányította őket, mondván, akkor hamarabb célhoz érnek. "Ügyvédi körökben az idő tájt futótűzként terjedt a hír, hogy senkivel sem állnak szóba, csak ha a Vektor képviseli az ügyet" - tette hozzá a tanú.

A Tocsik-per szerdán folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

Korábban:

Tocsik sírva tagadta a vádakat

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről