A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

<P class="MsoBodyText">Örökölhetőek lesznek az alapítványok

Vágólapra másolva!
Véget érnek a társadalmi szervezetek és alapítványok hosszú ideig elhúzódó nyilvántartásbavételi procedúrái: ezentúl ugyanolyan szabályozás vonatkozna rájuk, mint a cégbejegyzésekre - derül ki az egyesülési jogról szóló új törvényjavaslat szövegéből. A tervek szerint jövőre hatályba lépő jogszabály örökölhetővé tenné az alapítványok alapítói jogát, ami számos esetben megkönnyítheti működésüket.
Vágólapra másolva!

Egy idei alkotmánybírósági határozatnak tesz eleget az Igazságügyi Minisztérium, amikor a társadalmi szervezetek és alapítványok sokszor indokolatlanul, olykor évekig elhúzódó bejegyzési idejét szabályozza – számolt be Sáriné Simkó Ágnes miniszteri biztos az egyesülési jogról szóló törvénymódosításról. Az ősszel Parlament elé kerülő javaslat szerint a civil szervezetek bírósági bejegyzésére hasonló szabályozás vonatkozna, mint a cégekére. Ennek alapján, ha a bíróság 68 napon keresztül (a hatvannapos határidőn túl még nyolc nap alatt intézkedhet a bíróság vezetője) nem dönt a létrehozandó alapítvány, társadalmi szervezet bejegyzéséről, akkor a 69. napon az új törvény tervezete szerint automatikusan nyilvántartásba vettnek tekintendő a szervezet. Az ilyen módon bejegyzett egyesületek és alapítványok legitimációját még az ügyészség - a rendelkezésre álló a fellebezési határidőn belül - felülvizsgálhatja a tervezet szerint.

Jelenleg csak az alapítványok alapítói módosíthatják az alapszabályt, nélkülük nem lehet semmilyen változtatást eszközölni: elhalálozásuk esetén ez sokszor gondot okozhat az alapítványok életében. Ezért a törvény módosítása után lehetővé válna, hogy "örökösöket" jelöljenek ki az alapítók, vagy ha ezt nem tették meg, akkor a bíróság teheti meg mindezt. Ezentúl kevesebb procedúrával járhat egy alapítvány megszüntetése: az ügyészség kiiktatásával közvetlenül fordulhat majd az alapító a bírósághoz e célból, ha az eredeti alapítványi cél már nem megvalósítható.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) tehermentesítése érdekében a javaslat szerint a társadalmi szervezetekkel és alapítványokkal kapcsolatos fellebezésekről ideiglenesen – 2003 január 1-jéig, az Országos Ítélőtábla létrehozásáig – másodfokon a megyei bíróság három bíróból álló tanácsa döntene (tavaly 1486 ilyen jellegű ügy volt az LB előtt ebből 504 darab áthúzódott 2001-re). Az igazságügyi tárca a cég és csődeljárás területére is javasolja ennek kiterjesztését.

A törvénymódosítások a jövő év január elsejétől lépnének hatályba.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!