A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ötvenezer nővér fizetését emelné Mikola

Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Minisztérium azt tervezi, hogy még az idén ötvenezer nővér fizetését emelik meg. Az emelés évi tíz milliárd forinttal terhelné meg a költségvetést. Mikola szerint a kormány október elején fogadja el javaslatát.
Vágólapra másolva!

Mikola István egészségügyi miniszter szerint még az idén mintegy ötvenezer nővér fizetését emelik meg.

A miniszter az Őszi Füredi Orvosnapokon tartott szakmai fórumon elmondta: a havi 8-10 ezer forintos többletjuttatás a három műszakban ágy mellett dolgozó nővéreket, a mentők kivonuló egységeit, valamint a műtős asszisztensek egy részét érintené. Indoklása szerint az emelés azért erre a három nővércsoportra vonatkozik, mert ők végzik feladataikat a legnagyobb leterheltség mellett, s ahhoz képest aránytalanul alacsony juttatásban részesülnek.

Mikola szerint az emelés évi tíz milliárd forinttal terhelné meg a költségvetést.

A javaslatot október első hetében tárgyalja majd a kormány, és - a miniszter szerint - várhatóan el is fogadja azt.

A miniszter leszögezte: a jövőben az ilyen, és ehhez hasonló lépésekre az ágazat egészének is nagy szüksége lesz, mert az itt dolgozók 62 százalékának fizetése tavaly a létminimumnak megfelelő összeg volt, s az egészségügy jelenleg is az egyik legrosszabb, a tizenegyedik helyen áll a közalkalmazotti keresetek ragsorában.

"Ez a helyzet nem tűrhető tovább, hiszen jelentős például a nővérek elvándorlása, akikről hallani, hogy Ausztriában, Németországban vállalnak munkát, vagy pályát módosítanak, és a kereskedelemben helyezkednek el" - mondta Mikola.

A miniszter szerint a minimálbér január 1-jétől való 50 ezer forintra tervezett emelése is hozzájárulhat, hogy az egészségügy működése stabilabbá váljon.

Mikola bejelentésére az MSZP reagált. A szocialisták szerint "megnyugtató, hogy a szakminiszter elfogadta a szocialista párt korábbi kezdeményezését a nővérek bérének rendezésére". Az MSZP szerint Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt vállalta: a következő kormány a ciklus elején azonnali 50 százalékos béremelést ad az ápolóknak. Ezen kívül három, vagy négy évente minden ápoló egy évi bérének megfelelő hűségjutalmat kap.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!