A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Koporsós tüntetést tartanak a tűzoltók

Vágólapra másolva!
Ezerötszáz egyenruhás tűzoltó vonul a Kossuth térre, november 8-án, követelve a veszélyességi pótlékot megvonó - szerintük alkotmánysértő - rendelet törlését, a pótlék visszaállítását célzó jogi érdekérvényesítés gyorsítását. A tűzoltók egy gyászkocsit követve érkeznek a térre, majd a fekete autóból kiemelnek egy koporsót, melyben a "halott" veszélyességi pótlék iratkötegei találhatók. A koporsóra vigyázó hattagú díszőrség négy napon át kétóránként váltja egymást.
Vágólapra másolva!

Gálos Imre, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnök-ügyvivője kérdésünkre elmondta: azért fordultak a tiltakozás szokatlan módjához, hogy gondjuk végre eljusson a felelős kormányzati vezetőkhöz, akiknek ügydöntő feladata lenne e kérdésben. Eddig követeléseik a Belügyminisztériumnál megrekedtek. Az elnök emlékeztetett rá, hogy egy 1996-os kormányrendelet szerint a tűzoltói beosztás fokozottan veszélyes szolgálati tevékenységnek minősült, melyért fix összegű illetménypótlék, valamint a szolgálati idő kedvezményes számítása járt. Az idei kormányrendelettel azonban a tűzoltókat kivonták a veszélyes szolgálati beosztás fogalom hatálya alól.

A négy napig tartó demonstráción csak szabadnapos tűzoltók vesznek részt, a szolgálatban lévők továbbra is maradéktalanul ellátják feladataikat.

A tűzoltók érdekében demonstrációt tartottak a szeptember végén megalakult, nyolc baloldali szervezetet tömörítő Új Baloldal választási szövetség vezetői és aktivistái, s a belügyi tárca vezetőjének címzett petíciót adtak át csütörtökön Budapesten, a Belügyminisztérium épülete előtt.

- Sértőnek találjuk, hogy egy kormányrendelet tulajdonképpen azt mondja ki, hogy a tűzoltók szakmája nem veszélyes - mondta Schiller László, a szövetség elnöke.

A petíció leszögezi: érthetetlen, hogy a tárca vezetője a veszélyességi pótlék jogalapjának megváltoztatásával megrövidíti a magyar tűzoltókat.

A Fővárosi Tűzoltók Szakszervezete már a nyáron a kormányfőhöz fordult azzal kapcsolatosan, hogy a júliusi kormányrendelet hátrányosan érintette a veszélyességi pótlék rendszerét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!