Mikola ellen a Péterfy Sándor utcai kórház is

Vágólapra másolva!
Újabb kórházak csatlakoznak az Országos Baleseti Intézet, majd a Heim Pál Gyermekkórház dolgozói által is elindított figyelemfelkeltő kampányhoz. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a kórházak illetve a sürgősségi betegellátás katasztrofális helyzetére. A Jahn Ferenc Kórház aneszteziológusainak nyilatkozata csak igazgatói aláírásra vár, a Szent Imre Kórház intenzív osztályán szombaton döntenek arról, formálisan is csatlakoznak-e a kezdeményezéshez. Pénteken este a Péterfy Sándor utcai kórház intenzív osztályának dolgozói tették közzé nyilatkozatukat csatlakozásról.
Vágólapra másolva!
Heim Pál Gyermekkórház. Fotó: [origo]

Újabb kórházak dolgozói csatlakoznak a Mikola ellenes lázadáshoz - tudta meg az [origo]. A Jahn Ferenc Kórházban már csak igazgatói aláírásra vár a csatlakozásról szóló nyilatkozat, míg a Szent Imre Kórházban holnap döntenek az intenzív osztály dolgozói arról, formálisan is csatlakoznak-e a kezdeményezéshez, mellyel - mint az osztály főorvosa az [origo]-nak elmondta - lélekben egyetértenek.

A Péterfy Sándor utcai kórház aneszetziológusai péntek este tették közzé nyilatkozatukat, melyben a tiltakozók mellé állnak. Az orvosok bírálják Mikola István egészségügyi miniszter korábbi "a valóságot feltárók megfélemlítését célzó kijelentéseit". A kórházi állapotokról azt írják, hogy "mindennapos az eszköz-, gyógyszer-, szakdolgozó- és lassan az orvoshiány is". Az aneszteiológusok úgy vélik, az egészségügy jelenlegi állapotából következően "napi szinten, durván sérülnek a betegek deklaratív alkotmányos alapjogai".

A kezdeményezés - melyet még az Országos Baleseti Intézet indított útjára október elején - célja, hogy az egészségügy jelenlegi katasztrofális helyzetére irányítsa a közvélemény, a politikusok és a törvényhozók figyelmét. A Mikola István egészségügyi miniszter elleni lázadásnak is nevezett akcióhoz korábban a Magyar Orvosi Kamara (MOK), külföldi szakemberek, a Heim Pál

A budapesti kórházak jelenlegi adósságállománya körülbelül 347 millió forintra rúg - mondta el az [origo]-nak Szolnoki Andrea egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes. A legjobban eladósodott intézmények közé tartozik a Péterffy Sándor utcai kórház 86 millió forinttal, őt követi a Szent Imre Kórház 72 millióval, majd a Jahn Ferenc és a Heim Pál következik 48-48 millió forintos adóssággal. Hét kórháznak egyáltalán nincs adóssága a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő intézmények közül. A kórházak adóssága a beszállítóknak - a gyógyszert, élelmiszert, felszerelést szállító vállalkozóknak - ki nem fizetett pénzekből áll.

A kezdeményezést az egészségügyi miniszter korábban hangulatkeltésnek minősítette. A miniszter nyilatkozatára a MOK csütörtökön közleményben reagált, melyben kijelentették: nem tekinthetők hangulatkeltésnek azok a jelzések, melyekben több kórház próbálja felhívni a közvélemény figyelmét a működtetés zavaraira, melynek oka az elvárható egészségügyi ellátás valós költségeit nem biztosító elégtelen finanszírozás.

Szolnoki Andrea egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes szerint a tiltakozáshoz való csatlakozás kétélű fegyver, mivel egyrészről pozitív hatás a figyelemfelhívás a problémákra, de másfelől az intézmény rossz helyzetének nyílt beismerése elijesztheti a betegeket. Sok kórházban ezért kétszer is meggondolják, hogy csatlakozzanak, noha szívük szerint ezt tennék, függetlenül attól hogy a főváros, valamelyik egyház, oktatási intézmény, vagy állami szerv tulajdonában állnak - mondja a főpolgármester-helyettes.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről