A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Orbán 2015-re EU-szinvonalat ígér

Vágólapra másolva!
Kampányindítónak is beillő beszédében a miniszterelnök azt mondta, hogy a jelenlegi politikával 2015-re elérhetjük az EU szinvonalát, de azt tancsolja, hogy a válaztók ne fordítsák meg az idő kerekét. A Fidesz választmánya belement, hogy legalább 52 körzetben nem fideszesek, hanem a szövetségesek jelöltjei indulnak a párt színeiben a választásokon.
Vágólapra másolva!

A Fidesz komoly áldozatot hozott az összefogásért - közölte Pokorni Zoltán, a párt elnöke, miután a választmány elfogadta a választási együttműködésekről szóló elnökségi javaslatot. A jövő évi választásokon így legalább 52 helyen nem fideszes jelölt indul majd a párt színeiben, hanem a választási szövetség révén az MDF, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, vagy a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas tagjai. További 10-12 választókerületben indulhatnak még ezen felül azok a kisgazda politikusok, akikkel most kezdett tárgyalásokat a Fidesz. Róluk korábban megjelent a sajtóban, hogy elsősorban az egyéni választókerületben sikeres kisgazdákról lehet majd szó, de Pokorni ezzel kapcsolatban csak azt mondta, hogy azok indulhatnak a Fidesze jelöltjeként, akik a vállalt feladatokat el is tudták végezni.

A Fidesz stratégiai célja volt, hogy integrálja a polgári erőket, akár önmagában, akár szövetség formájában - mondta a pártelnök. Pokorni ezt azzal indokolta, hogy számításaik szerint a polgári oldalra több választó szavaz, de a megosztottság csökkenti az eredményt.

Azzal kapcsolatban, hogy sok helyi Fidesz szervezet kénytelen lesz elfogadni, hogy a párt vezetése dönt a helyi képviselőjelöltről, aki ráadásul az esetek egyharmadában nem is fideszes lesz, Pokorni azt mondta: már akkor, amikor a Fidesz elnökének jelölték elmondta, hogy szerinte a párt nem cél, hanem eszköz. "Ezt komolyan is gondoltam" - fogalmazott a pártelnök, hozzátéve, hogy az egyes szervezetekkel egyeztetve hozzák meg a döntéseket.

Választási kampányindító beszéd jellegű előadást tartott a választmány előtt Orbán Viktor miniszterelnök, aki közölte, hogy a jelenlegi politika folytatásával 2015-re Magyarország elérheti az Európai Unió szinvonalát. "Azt kell tanácsolnunk a tisztelt választópolgároknak, amikor felkészülnek a soron következő parlamenti választásokra, hogy ne akarják visszafordítani az idő kerekét, hanem gondolkodjanak úgy, ahogy mi gondolkodunk és lépjünk inkább előre" - fogalmazott a miniszterelnök. Orbán korábban egyértelművé tette, hogy nézete szerint csak a jelenlegi politika folytatása révén érhető el az, hogy 2015-re a magyar gazdaság elérje az EU szintjét.

Az EU beéréséhez Orbán szerint csak egy dolgot tehetünk, hogy többet dolgozunk. Az uniós átlagnál nagyobb gazdasági növekedés révén képzelhető csak el az, hogy 1945-höz és 1990-hez számítva 25 év alatt Magyarország elérja azt, amit a Nyugat 70 év alatt ér el. Ezzel indokolja a miniszterelnök azt is, hogy Magyarországon kisebb az állami elvonás és újraelosztás mértéke, mint az Unióban. A nagyobb elvonással egy-két évig többet tudnánk költeni, ám a következ években csökkenne az elosztható pénz mennyisége, ugyanis csökkenne a gazdaság teljesítménye. Ez a baloldali csapda - értékelte a korányfő. "Egy forintot csak egyszer lehet elkölteni. Ahhoz, hogy két forintot költsünk, két forintot kell előállítani." - nyomatékosított a gondolatait Orbán hozzátéve, hogy a növekedéshez szükség van a külföldi tőke beáramlására. "Enélkül egyszerűen nem megy".

A kormány értékelésénél Orbán Viktor azzal kezdte, hogy a teljesítményt csak valamivel összevetve lehet meghatározni, de szerinte az 1994-98 közötti kormány nem releváns kiindulási alap, hiszen más céljaik voltak, így nem is érhettek el összevethető eredményeket. Így végül az ország állapotának értékelésével elemezte a kabinetet a miniszterelnök, mert, mint mondta, nincs olyan, hogy az ország teljesítménye jó, de a kormányé nem. És fordítva, az sem lehet igaz, hogy a kormány sikeres, az ország viszont nem. A vidéki látogatásain szerzett tapasztalatai alapján Orbán úgy értékelte, hogy az emberek szerint az ország nagyott lépett előre és csak az a kérdés, hogy nem léphetett volna még előrébb. "A nyugodt, kiegyensúlyozott építkezés korszakát éljük" - mondta a kormányfő.

A ellenzéki kritikák közül megfontolandónak ítélte, hogy a Fidesz nem hajtott végre - ígérete ellenére - egyszeri nagyarányú adócsökkentést. Ezzel szemben - hangsúlyozta Orbán - több lépésben, 2-3 év alatt, nem mindenkinek, de a családosoknak radikálisan csökkentek az adóterheik.

A munka terén eredménynek értékelte Orbán, hogy ma nagyobb a munka becsülete, mint 98-ban volt. "Az emberek egyöntetű véleménye szerint ma kisebb az esély arra, a dolgozók munkahelykeresés helyett munkanélküli segélyből akarjanak megélni. Ez korábban általános volt" - mondta a kormányfő.

Az értékelésben szó volt még az otthonteremtési programról. A miniszterelnök szerint azzal, hogy a lakásvásárlásra felvehető hitelek az 1998-as 20 százalék feletti kamatszintjét 6 százalék körülire sikerült csökkenteni, egyre több ember számára válik megoldhatóvá az otthonteremtés. A Széchenyi tervnek és Matolcsy György gazdasági miniszter kitartásának köszönhető - mondta Orbán, hogy elindult a bérlakásépítési program, amelyben már eddig több ezer lakást "építettünk", a választásokig is sok fog épülni és a kormányfő reményei szerint tovább építkezhetnek a választások után is.

A beszéd egyharmadában Orbán az öszefogás fontosságáról beszélt. Arról, hogy senki ézeheti sikernek saját teljesítményét addoig, ameddig a szomszédja, nemzete sem sikeres. Így vélekedett a szomszédos államokkal ápolt kapcsolatról is. Szerinte Románia, Szlováka csak akkor lehet sikeres, ha Magyarország is az. Az közös érdekű együttműködés példájaként említett a Mária Valéria hidat, az Erdélyi Magyar Egyetemet, az épülő magyar-horvát autópályát, a szlovén-magyar vasútvonalat.

A miniszterelnök értékelésére a legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP elnöke közleményben reagált. Kovács László nagyra értékeli a helytállását azoknak a millióknak, akik bár fogyó türelemmel, de elviselik, hogy életkörülményeik nem javulnak a gazdasági fejlődéssel arányos mértékben. Hogy a magyarországi keresetek a gazdaság jó teljesítménye ellenére lassabban nőttek több más térségbeli országéhoz képest. Hogy nap mint nap szembe kell nézniük a leszakadás, az elszegényedés veszélyével.

[origo]

Ajánlat:

Kovács László nyilatkozatának teljes szövege

Összefoglaló a kormány 3,5 éves működéséről tartott vitanapról

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!