<P style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Orvoshiányt okozhat itthon a külföldi munkavállalás

Vágólapra másolva!
Eddig közel nyolcszáz orvos neve szerepel azon a listán, amelyet a norvégiai álláslehetőségek kapcsán gyűjtött össze a kamara. Igaz, a skandináv állambeli munkavállalás egyelőre terv, januárban csaknem húsz magyar radiológus és patológus szakember indul Svédországba. A Népszava úgy tudja, a várólistán lévők többsége olyan szakterületet képvisel, amelyből hazánkban is komoly hiány van.
Vágólapra másolva!

Januárban 17-20 patológus és radiológus szakember indul külföldi munkavállalóként Svédországba. A lap értesülései szerint időközben 750-760 orvos jelentkezett a Magyar Orvosi Kamaránál, akik külföldön szeretnének dolgozni. Az érdeklődők még a Norvégiából érkezett állásajánlatokra pályáztak, de bármelyik más európai uniós államba szívesen költöznének. A "listán" szereplők többsége azonban éppen olyan szakember, akikből itthon is hiány van: sebészek, nőgyógyászok, klinikai laboránsok. A már említett radiológusok, patológusok mellett összesen 120-130 aneszteziológus is várakozik.

A hazai intézmények többsége már most is komoly aneszteziológushiánnyal küzd - a szükségesnél csaknem kétszázzal kevesebben dolgoznak az egészségügyben -, így súlyos következményei lehetnek annak, ha egy részük elhagyja az országot.

Ez a teljes gárda mintegy 15-20 százaléka - nyilatkozta dr. Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára. Pedig az altatóorvosok az orvostársadalom mind anyagilag, mind szakmailag egyik legmegbecsültebb tagjai közé tartoznak, hiszen valamennyi kórházvezető tudja, nélkülük a műtők nem működtethetők.

A kiutazókat, illetve azokat, akik még várnak a konkrét ajánlatokra, a kamara nem ítéli el: szerintük ugyanis addig, ameddig a magyar egészségügy még csak jelét sem adja annak, hogy legalább a jövőben valamelyest javul a helyzet, mindenki tehetetlen. Akik most Svédországba utaznak, az itteni - átlagosan 60-70 ezer forintos - fizetésükkel szemben havonta közel egymillió forintos bért vihetnek majd haza - mondta a főtitkár. Gyenes Géza emlékeztetett: amikor nyáron szóba került a magyar orvosok norvég munkavállalásának lehetősége, az komoly viharokat és aggodalmakat váltott ki a szakmán belül. Bár többen is felvetették az illetékesek felelősségét, azóta sem történt semmi.

Egyelőre csak bizonyos térségekben okoz komoly gondot a létszámhiány, mint például Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol mintegy 156 orvos, a minimumfeltételekhez szükséges létszám 20 százaléka hiányzik. Van olyan kórház is, ahol például már kórboncnok sem dolgozik. Bár az intézmények egyike sem képes teljesíteni a törvényben előírt minimális követelményeket, ennek ellenére az orvoshiány még sehol sem bénította meg hosszú távon egy-egy intézmény működését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről