Elmarad a várakozásoktól az egészségügyre szánt többlet

Vágólapra másolva!
A Népszava értesülései szerint messze elmarad a kórházak idei finanszírozása attól a minimumtól is, amelyre a szakmai szervezetek számítottak.
Vágólapra másolva!

Ugyan az egészségügyi minisztérium, illetve a kormány a számokat még nem hozta nyilvánosságra, úgy tudni, a jelenlegi 95 ezer 500 forintról csupán 100 ezer 500 forintra nő majd egy teljesítménypont értéke, míg a szakma legalább 103-106 ezer forintot tartana minimálisnak a működőképesség fenntartásához. A napokban nyilvánosságra kerülő adósságjelentés szerint ráadásul novemberben az intézmények kintlevőségei a legutóbbi 9,8 helyett már 11-12 milliárd forintot tesznek ki.

A lap információi szerint az egészségügyi és a pénzügyi tárca vitasorozatának eredményeként valamelyest sikerült emelni a kórházak idei finanszírozását, ez azonban még a szakmai szervezetek által meghatározott minimumot sem éri el. Ugyan az értesülések szerint csak februártól érvényes új összeget - amely a beavatkozások pontértékei után jár - még nem hozták nyilvánosságra, a lap úgy tudja, a döntés már megszületett: eszerint a jelenlegi 95 ezer 500 forint, amelyet egy pontért fizet az egészségbiztosító, 100 ezer 500 forintra nő, azaz mintegy 5 ezer forinttal kaphatnak majd többet a kórházak.

A hosszú tárgyalások s komoly viták után kialkudott összeg azonban messze nem éri el azt az értéket, amelyet minimálisan vártak a szakma képviselői. Az érintettek számításai szerint ugyanis legalább 103-106 ezer forintra kellett volna növelni az értéket, s ezzel is még csupán az idén kötelező 50 ezer forintos minimálbérek fedezetével számoltak a szakértők. A jelenleg megállapított összeg viszont - állítják a szakma képviselői - még a bérköltségekre sem jelent fedezetet, azaz az adósságválság csak tovább mélyül.

Időközben az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elkészült a legutolsó felmérése, eszerint november 30-án a kérdőíveket visszaküldő kórházaknak már 11-12 milliárd forint volt az adósságuk: azaz tovább nőtt a nyár végi, 9,8 milliárdhoz képest. A gazdasági vezetők szerint elkeserítő, hogy a tavalyi év ugyanezen időszakához képest mintegy 3 milliárd forinttal nőtt az intézmények adósságállománya.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről