Önkormányzati végrehajtók törtek be a független filmesekhez

Vágólapra másolva!
Budapest VI. kerületének önkormányzata áram, telefon, fűtés kikapcsolásával fenyegeti a Magyar Független Film és Video Szövetséget. A MAFSZ irodáját bérbe adó VI. kerületi önkormányzat úgy tűnik, a betöréstől sem riad vissza, csak felbonthassa az egyoldalúan felbonthatatlan bérleti szerződést a független filmesekkel.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzat egyoldalúan felbontotta a MAFSZ-szal kötött bérleti szerződést január 31-től. Az egyoldalú szerződésbontásra az önkormányzatnak nem lett volna jogi lehetősége, és semmilyen bírósági végzés sem igazolja a bérlet felmondását. Különböző fenyegetőzések után az utolsó csapást szombat hajnalban mérte a Terézvárosi Vagyonkezelő, vagy a nevében eljáró ismeretlen. Ekkor felfeszítették az iroda ajtaját, és elvittek több millió forint értékű irodai felszerelést, és nélkülözhetetlen pecsétek, számlák és iratok tűntek el. A felfeszített ajtón egy szalagot hagytak, ami szerint a Terézvárosi Vagyonkezelő Rt. vitte el a tárgyakat. A helyszínre érkező rendőrök azonban nem tartották hitelesnek a zárszalagot, mert se pecsét, se dátum nem volt rajta. A rendőrséggel egyidőben érkezett a helyszínre a vagyonkezelő egy munkatársa, aki ugyan nem tudta magát igazolni, de megerősítette, hogy a Vagyonkezelő tört be, és hétfőn a tárgyak átvehetőek a társaság telephelyén. A férfi semmilyen felhatalmazást nem tudott bemutatni, és az önkormányzatnak és a vagyonkezelőnek nincs se kilakoltatási végzése se más hivatalos irata, amit felhasználhatnának a MAFSZ ellen. Ha lett volna joga a kilakoltatáshoz, akkor is tanúk jelenlétében, leltár felvételével szedhette volna csak össze a MAFSZ felszerelését.

Mivel a rablást magára vállaló vagyonkezelő nevében fellépők nem tudták bizonyítani, hogy valóban a szervezet emberei, ezért a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz a betörés miatt.

A legfontosabb és legrégebbi (71 éves) hazai független filmes szervezet 1996 óta bérel egy Podmaniczky utcai irodát. A bérleti szerződést úgy kötötték, hogy azt egyoldalúan felmondani nem lehet. Tavaly márciusban szólt az önkormányzat, hogy hétszeresére emelnék a bérleti díjat, vagy adnának más irodát. Érdemi tárgyalások azonban nem történtek, csereirodát nem ajánlottak, hanem csak azt ígérték, hogy bírósághoz fordulnak ha a MAFSZ nem tűnik el. Mivel a MAFSZ szerint ők teljesen szabályosan, a szerződésnek megfelelően, a bérleti díjat rendszeresen fizetve működnek, a filmesek nem mozdultak. Idén januárban hosszú hallgatás után újra jelentkezett az önkormányzat: a hónap végéig a szervezetnek ki kell ürítenie az irodát, mert nem rendeltetésének megfelelően használják. Ezzel kapcsolatban bővebb indoklás nem volt, pedig soha, se a ház lakói, sem az önkormányzat nem jelezte, hogy az irodát másra használnák mint amire való. A házat régóta ismerők szerint egyszerűen arról van szó, hogy az önkormányzat értékesíteni akarja az ingatlant. Az emeleten több civil szervezet is működött, mostanra csak a MAFSZ maradt utolsó bérlőnek.

Az önkormányzat vagyonkezelő társasága januárban megkezdte törvénytelennek tűnő háborúját az irodával szemben: ideiglenesen kikapcsolták az áramot, a fűtést, a telefont, majd kirabolták az irodát. Az intézkedések állandó jellemzője, hogy hivatalos felhatalmazás, bírói végzés sohasem volt az intézkedő hivatalnokoknál, de általában még igazolni sem tudták magukat.

Győri Csilla, a MAFSZ ügyvezető titkára az [origo]-nak elmondta, a szervezet többségében önkéntesen dolgozó munkatársai 24 órás ügyeletet tartanak az irodában, hogy meg tudják védeni a hatóság újabb támadásától. Farkas György, a kerület polgármestere hétfő délelőttre találkozóra hívta a MAFSZ képviselőit irodájába. A filmes szervezet különböző internetes fórumokon már megkezdte tiltakozását a hatalmi önkénnyel szemben, és vasárnap este a most zajló Filmszemle közönségét is tájékoztatják sérelmeikről. Az utóbbi évek szemléin több olyan művész kapott elismerést, akik a MAFSZ segítségével jutottak a filmkészítés lehetőségéhez.

(Az [origo] több munkatársa rendszeresen ír a MAFSZ Pergő Képek című folyóiratába)

Ajánlat:

A MAFSZ honlapja

Korábban:

Lefoglalták a független filmszövetség ingóságait

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről