Csalással vádolja az ÁPV Rt. az éhségsztrájkolókat

Vágólapra másolva!
Miközben a kunmadarasi önkormányzat vezetői harmadik napja éhségsztrájkolnak a helyi volt szovjet repülőtér sorsának rendezéséért, az ÁPV Rt. feljelentést tett az ügyben. A privatizációs szervezet szerint komoly visszásságok történtek, amíg az önkormányzat volt a terület vagyonkezelője. A polgármester nevetségesnek nevezte, és visszautasította a vádakat.
Vágólapra másolva!

Az ÁPV Rt. mai sajtótájékoztatóján Braskó Mária, a szervezet ügyvezető igazgatója közölte: az ÁPV Rt. a kunmadarasi repülőtér elidegenítését előkészítő munka során olyan információkhoz jutott, amelyek a privatizációs szervezet szerint az önkormányzat által elkövetett visszaélésekre utalnak. A privatizációs szervezet ezért rendőrségi feljelentést tesz. Az ÁPV Rt. közleménye szerint 1996 és 1999 között, amikor a Márki Sándor által vezetett önkormányzat volt a repülőtér vagyonkezelője, komoly visszásságok történtek. Példaként említi a közlemény az illegális vadászat gyanúját a repülőtér területén, illetve hogy az önkormányzat elhanyagolta a vagyonkezelési feladatokat.

Az ÁPV. Rt. akkor bukkant rá a szabálytalanságokra, amikor elindította a repülőtér elidegenítéséről szóló döntéshez szükséges vagyonértékelést. Ezt a vagyonkezelő a Márki Sándor polgármesterrel folytatott telefonos megbeszélés után kezdte meg. Az egyeztetés után az önkormányzat vezetője megígérte, hogy összeállítja a repülőtér fejlesztésének és hasznosításának részletes tervét.

A polgármester a vagyonkezelő vádjait visszautasította. Az [origo]-nak elmondta, hogy 1999-ben megtörtént az átadás-átvétel, így akkor kellett volna jeleznie az ÁPV. Rt.-nek, ha valamit rendellenesnek talál. Illegális vadászat eddig nem folyt, miután a kunmadarasi vadásztársasággal bérleti szerződést kötöttek. Most azonban a polgármester beszámolója szerint már tényleg illegálisan vadásznak, mert senki nem ellenőrzi a területet. Márki példaként említette, hogy felújíttatták a repülőtér területén lévő víztornyot több millió forintért, így azt a vádat is elutasította, hogy elhanyagolták volna a vagyonkezelési feladatokat. Az ÁPV. Rt. által emlegetett hasznosítási terv ugyan nem készült el, de a polgármester szerint nincs is értelme, amíg a tulajdonviszonyok nem rendeződnek. Hozzátette, hogy nemrég készült egy hasznosítási tervezet 32 millióért, de ezt sem használták semmire.

A kunmadarasi önkormányzat vezetői harmadik napja éhségsztrájkolnak. Így próbálják elérni, hogy rendezzék a helyi volt szovjet katonai repülőtér és laktanya tulajdoni helyzetét. A laktanya jelenleg az ÁPV Rt. tulajdonában van. Márki Sándor polgármester elmondta: az akcióra elkeseredésükben vállalkoztak, mert az állami szervek minden eddigi önkormányzati kezdeményezést a volt szovjet katonai objektum tulajdoni helyzetének rendezésére elutasítottak, illetve figyelmen kívül hagytak. Emlékeztetett rá, hogy az utolsó szovjet katona 1991. május 8-án hagyta el a helyi laktanyát, és az eltelt csaknem 11 év alatt - az állami tulajdonlás következményeként - a terület szinte teljesen lepusztult, s a település kilátástalan helyzetbe került.

Hiába kereste meg az elmúlt években az önkormányzatot cégek sora, mert az állami tulajdonnal járó bürokratikus nehézségek miatt lemondtak terveikről. Ezek az idegenforgalomtól a magánrepülésig többféle fejlesztést szerettek volna végrehajtani. Mindmáig nem működnek azok a nagyon várt vállalkozások, amelyek a település 19,5 százalékos munkanélküliségén enyhíteni tudnának.

A Pénzügyminisztérium a hét elején azt az információt adta, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter még a héten - szerdán vagy csütörtökön - Kunmadarasra utazik, hogy találkozzon az éhségsztrájkolókkal. A helyieket azonban erről nem értesítették, így ezeket a híreket csak a sajtóból tudják, mint ahogy azt a legújabb információt is, hogy mégsem utazik hozzájuk ezen a héten a pénzügyminiszter, csak jövő hét hétfőre tervezi Varga Mihály a látogatást. A miniszter korábban egyébként úgy nyilatkozott, hogy támogatja az ügy rendezését.

Márki Sándor az öt sztrájkoló állapotáról elmondta, hogy egyre fogy az energiájuk. A polgármester úgy érzi, egyre fáradékonyabb és gyengébb. Az [origo]-nak nyilatkozó orvos szerint hetekig lehet bírni szilárd táplálék nélkül, de az igénybevételre nem minden szervezet egyformán reagál. Az éhező állapota attól is függ, milyen kondícióban volt, és hogy van-e más egészségügyi problémája. Ilyenkor a szervezet elkezdi felélni tartalékait, először a zsírpárnákat, majd az izomzatot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről