<P class="MsoNormal">Növekvő gyógyszerterhek júliustól

Vágólapra másolva!
Főként a krónikus betegeket sújthatja a leköszönő egészségügyi kormányzat egyik utolsó, gyógyszeráremeléssel kapcsolatos intézkedése. Az orvosságok átlagosan ugyan csak 5 százalékkal drágulhatnak, viszont több, kiemelt támogatottságú medicina esetében csökkenhet a biztosító anyagi hozzájárulása.
Vágólapra másolva!

Az MSZP miniszterjelöltje közölte: elvárja, hogy az új kormány megalakításáig ne döntsenek már a gyógyszerárakról. A jelenlegi kormány és a gyógyszergyártók még tavaly kötötték meg azt a hároméves megállapodást, mely szerint ez év közepétől maximum öt százalékkal drágíthatják készítményeiket a gyártók. Ezzel a lehetőséggel a Magyar Hírlap információi szerint minden érintett élni kíván.

Az orvosságok ára azonban nemcsak a gyári ártól, hanem a társadalombiztosítási támogatás mértékétől is függ. Márpedig ez több medicina esetében is csökken - legalábbis ez következik az Egészségbiztosítási Közlönyben közzétett közleményből, valamint egy, a lap birtokába került cselekvési programból. Ezek szerint ugyanis a jelenleginél jóval kevesebb patikaszer kapna csak 90 vagy 100 százalékos tb-támogatást. Ilyen kiemelt hozzájárulást júliustól hatóanyag-csoportonként várhatóan csak két-két termékhez adna a biztosító, a többi, eddig 90 vagy 100 százalékban támogatott orvosság árához pedig csak 70 százalékban járulnának hozzá.

Több mint százmilliárd gyógyszerre

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről