Törvénytelenül vizsgálhatták a Fekete Angyalt

Vágólapra másolva!
Jogszerűtlenül végezték el Faludi Tímeán a hazugságvizsgálatot, mely alapvetően meghatározta vallomásait - állítja védője. Szőgyényi József azt állítja, hogy a rendőrök nem közölték védencével, hogy milyen ügy miatt vetik alá vizsgálatnak, illetve azt sem tisztázták, hogy gyanúsított vagy tanú. A Fekete Angyal a vizsgálat óta azt keresi, hogy kik lehettek azok a betegek, akiknek a halálához hozzájárult, mert úgy gondolja, hogy a gép tévedhetetlen, "belehatolt az agyába".
Vágólapra másolva!

A Funk-ügy

Funk Sándor addiktológus ellen a rendőrség 1997-ben indított eljárást, mert felmerült a gyanú, hogy kábítószert árult betegeinek. Az eljárást bizonyíték hiányában megszüntették.

A ORFK rendőrei, akik részt vettek az áplónő kihallgatásában, nem erősítették meg, de nem is cáfolták Faludi állítását, mert az ügy már bírósági szakaszban van, ezért nem nyilatkozhatnak a kihallgatások körülményeiről. A rendőrségi hazugságvizsgálatokat is végző Krispán István pszichológus, az Országos Rendőr-főkapitányság szakembere azonban állítja: kizárt, hogy a vizsgálat előtt ne legyen világos a megkérdezendő személy előtt, hogy milyen ügyben tesznek fel neki kérdéseket. "Még a poligráfos vizsgálat kezdete előtt felolvassuk a kérdéseket, és még ekkor is meg lehet tagadni a vizsgálatot" - mondta Krispán. A hazugságvizsgálatot bármikor meg lehet szakítani, abban a pillanatban abbahagyják, amint a vizsgálat alatt álló ember ezt kéri. A szakember arról viszont már nem nyilatkozhatott, hogy közölték-e az ápolónővel, hogy milyen ügy miatt vetik alá vizsgálatnak, mint ahogy arról sem beszélhetett, hogy közölték-e Faludival, hogy ebben az ügyben viszont gyanúsított, és nem tanú.

A Faludi Tímea letartóztatásának napján történt kihallgatásokkal kapcsolatban Szőgyényi József azt is nehezményezi, hogy védence hiába kért védőügyvédet, a rendőrök nem intézkedtek ezügyben. Ha Szőgyényi már akkor a védője lett volna, nem egyezett volna bele a hazugságvizsgálatba, mely később meghatározta védence vallomásait. Faludi Tímeára ugyanis különleges hatással volt a poligráfos vizsgálat, mely azt mutatta ki, hogy az ápolónő 40-50 beteg halálánál segédkezett. A vizsgálat óta keresi arra a választ, hogy kik lehettek azok a betegek, akiknek a halálához hozzájárult, előtte ez meg sem fordult a fejében - mondta védője. "Gépre tettek, és belehatoltak az agyamba" - mondta Faludi a poligráfos vizsgálatról, és ennek az eredménynek azóta is próbál megfelelni. Az elétárt kórlapok közül később azokat igyekezett kiválogatni, melyeken a saját írását felismerte, így próbálta szűkíteni azt a kört, akiknek a halálához potenciálisan köze lehetett.

Szőgyényi József szerint, mivel a poligráfos vizsgálatot törvénytelenül végezték el, azt nem lehet bizonyítékként értékelni, ezért kérni fogja a bíróságtól, hogy ne vegye figyelembe a vizsgálat eredményét.

Faludi Tímea hétfőn, a bírósági tárgyaláson bizonytalan volt abban, hogy hány beteg halálához járulhatott hozzá azzal, hogy szabálytalanul, orvosi utasítás nélkül adott be gyógyszereket. A vádban szereplő nyolc beteg halálának körülményeiről beszámolt, és elismerte: önhatalmúlag adott be gyógyszereket, és elképzelhető, hogy ezzel hozzájárult a betegek halálához, de nem csak ebben a nyolc, hanem ennél több esetben is. Többször is visszatért arra, hogy ő a rendőrségen még 21 betegről tett vallomást, erre pedig úgy jutott, hogy a poligráfos vizsgálat alapján elétárt 40-50 beteg közül kiválogatta azokat, akiknek a kórlapján az ő írása szerepelt. Faludi a vádban szereplő betegekhez megpróbált hozzárendelni különböző gyógyszereket, amit valószínűleg beadott, de amikor az ügyész rákérdezett, hogy biztos-e benne, hogy így történt, már nem tudta megerősíteni, sőt azt mondta, hogy lehet, hogy csak kitalálta az egészet. Valószínűsíthető, hogy ha nem nyolc, hanem akár 21 esettel vádolják meg, akkor 21 betegről tett volna hasonlóképpen vallomást. Elmondta, hogy lelkiismeret-furdalása van amiatt, hogy nem szabályszerűen járt el, de azt nem tudja, hogy ezzel hozzájárult-e a betegek halálához.

A hazugságvizsgálatról:

A poligráf a vizsgált személy légzését, pulzusszámát és a bőr izzadását regisztrálja. A vizsgálat során csak két személy - a vizsgált és a vizsgálatot végző - lehet jelen. Általában több órán keresztül tesznek fel kérdéseket a vizsgált személynek, aki lehet egy rendőrségi ügy tanúja, vádlottja, vagy akár sértettje is. A megbízható eredményhez szükséges, hogy szakember végezze a vizsgálatot, rendőrségi ügyekben a BRFK és a pest megyei rendőrség alkalmazásában álló pszichológusok, egészségügyi szakemberek szokták elvégezni, illetve néhány megyei rendőrségen van még hazugságvizsgáló felszerelés - mondta Krispán István, az Országos Rendőr-főkapitányság szakembere. A poligráfos vizsgálat megbízhatóságával kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. Magyarországon kizárólag beleegyezéssel végezhető el, és a bíróság mérlegeli, hogy elfogadja-e bizonyítékként. Az Egyesült Államokban az igazságszolgáltatásban igen gyakori a hazugságvizsgálat, a katonai büntetőügyekben azonban tiltják az alkalmazását.

Tiefenthaler Eszter

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Korábban:

Bűnösnek érzi magát a Fekete Angyal

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről