A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
1

Kiürülnek a plázák a törvénymódosítás után

Vágólapra másolva!
Az új kormány kötelezővé tenné, hogy a munkavállalók egyik pihenőnapja mindenképpen vasárnapra essen. Ezzel a nagy bevásárlóközpontok és hipermarketek nyitva tartási ideje egy nappal csökken, kevesebb alkalmazottra lesz szükségük, így elbocsátások várhatók. Az üzletek viszont - mivel egy nappal kevesebbet lesznek nyitva - zsúfolásig telnek majd.
Vágólapra másolva!

Szocialista országgyűlési képviselők kezdeményezése biztosítaná, hogy heti két pihenőnap legyen, és ezek egyike vasárnapra essen. A munka törvénykönyvének módosítása szerepel az MSZP választási ígéreteiben és a Medgyessy-kormány első 100 napjára vonatkozó programban is. Jelenleg heti két pihenőnap kötelező, ebből egynek kell hétvégére esnie (természetesen ez csak alkalmazottakra vonatkozik).

A változás nagyon rosszul érintené a kereskedőket és a vásárlóközönséget is, hiszen rengeteg bolt nyitva tart vasárnap is. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György nem tartja jónak a szigorítást, hiszen a statisztikák is azt mutatják, hogy a legtöbb bevásárló hétvégén van.

Vámos György úgy gondolja, hogy aki nem akar vasárnap is dolgozni, az olyan üzletet választ, ahol nem kell dolgozni a hét utolsó napján. Magyarország körülbelül 158 000 üzletének nagyobb része vasárnap zárva tart - tette hozzá a főtitkár. A nyitva tartók a bevásárlóközpontok, a hipermarketek, a kis non-stop boltok és az idegenforgalom szempontjából fontos helyen lévő üzletek.

Ha egy nap kiesne, akkor kevesebb emberre lenne szükség a kereskedelemben, és a kiemelten fontos nap kiesése miatt a bérek is csökkennének - tájékoztatta az [origo]-t a szövetség főtitkára. A vásárlókat is rosszul érinti a döntés, hiszen ezzel a lépéssel jelentősen nőni fog a zsúfoltság a boltokban.

A kiskapukat mindig meg lehet találni. Egy ilyen változtatás csak az alkalmazottakra vonatkozik, így a vállalkozókra nem. Tehát ha egy munkáltató a dolgozó számára előnytelenebb szerződést kötve nem alkalmazottként, hanem vállalkozóként foglalkoztatja őt, akkor rá nem vonatkozik a tilalom. Így pedig pont az a kereskedelmi dolgozó járhat rosszul, akit a munka törvénykönyvének ilyen módosítása védeni akar.

Európa legnagyobb részén az a jellemző, hogy lazulnak a nyitva tartásra vonatkozó szabályok, miután erősödik a verseny. Aki járt már a kontinens országaiban, tapasztalhatta, hogy az idegenforgalom szempontjából fontos helyen lévő boltok és a hipermarketek vasárnapra sem zárnak be. Bár Németországban és Ausztriában elvileg szombaton és vasárnap tilos a boltoknak a nyitva tartás, de a gyakorlatban vannak nyitva tartó üzletek.

A változtatást kedden 19 szocialista képviselő törvényjavaslatban kezdeményezte. A törvényjavaslat általános indoklása szerint a módosítás célja, hogy helyreállítsa a munkaadók és a munkavállalók, illetve szervezeteik között a munka törvénykönyve legutóbbi módosításakor megbomlott egyensúlyt. A képviselők szerint olyan korrekciót javasolnak, amely nem sérti a munkáltatók alapvető érdekeit.

Ajánlat:

A következő kormány 300-400 ezer új munkahelyet ígér

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!