A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
1

Magyar Péter helyettesének példaképe a magyargyűlölő Schilling Árpád

Nagy Ervin (Magyar Péter kitakarja) és Radnai Márk közösen szervezik a háttérből Magyar Péter egyik rendezvényét
Vágólapra másolva!
Mundruczó Kornél, Schilling Árpád és Bodó Viktor lenyűgözött. Ezeknél az alkotóknál láttam meg, hogy a színháznak milyen ereje van - így beszélt egy friss nyilatkozatában Radnai Márk, Magyar Péter újságírókat fenyegető helyettese.
Vágólapra másolva!

Saját bevallása szerint Radnai Márk szívesen nyúlt rendezőként olyan provokatív témákhoz, mint a drogok vagy a prostitúció. Erről a HVG-nek beszélt Magyar Péter helyettese. A portál kérdésére Radnai elmondta: „Mundruczó Kornél, Schilling Árpád és Bodó Viktor lenyűgözött. Ezeknél az alkotóknál láttam meg, hogy a színháznak milyen ereje van. A saját generációm tagjaihoz akartam szólni, olyan témákat beemelni, amikről úgy éreztem, érdekli őket.” 

Schilling Árpád Fotó: Bielik István / © 2015 Bielik István

Schilling szerint a Nélküled egy náci dal

Schilling Árpád a Krétakör egyik alapítója – a neomarxista aktivista, majd a Partizán-csatornát vezető Gulyás Mártonnal, illetve Papp Réka Kinga újságíróval, balliberális aktivistával együtt –, amely a Soros Alapítvány pénzéből kampányolva igyekezett megbuktatni a kormányt. Schilling gyakran panaszkodott arra, hogy az alapítványának nem jut támogatás, politikai okok miatt kizárják ezekből. Ami persze nem volt igaz. A hatóság hálóján fennakadt Krétakör azonban több okból sem szenvedhetett pénzhiányban: egyrészt szerepelt Soros György amerikai-magyar spekuláns kifizetési listáján, másfelől pedig a Gyurcsány-kormány kultusztárcája is kitömte pénzzel: 120 millió forintot kaptak magamutogató, közönséges önmegvalósításra. (A 444 szerint sokkal több, 200 millió jutott a magyar adófizetők pénzéből Schillingéknek, Gyurcsány miniszterének személyes döntése alapján.)

Schilling a korábbi években többször nyíltan állást foglalt az Orbán-kormány ellen, ellenzéki összefogást sürgetett a parlamenti választások előtt 2018-ban. 2019 végén a közösségi oldalán listázta a 60 év alatti, szerinte a Fideszt támogató művészeket. Schilling Árpád listájára negyedik helyen felkerült Szalóki Ági Liszt Ferenc-díjas előadóművész, dalszerző, aki a közösségi oldalon rögtön érdeklődött a színigazgatónál, hogy ezek után mi vár rá, guillotine, kötél, netán golyó… Egy 2019-es interjúban a déli határvédelmi rendszer ellen is kikelt a színházi vezető, miközben ismét „fasisztázott” egy markánsat, sőt autóborogatásra szólította fel a baloldali pártokat.

Később Schlling Gothár Péter szexuális zaklatási botránya idején került elő ismét. Bejegyzéséből kiderült, hogy a színházban és környékén már évek óta tudtak Gothár ügyeiről, de senki nem tett semmit. Maga Schilling is tudott róla, és ő sem tett. Valószínűleg Schilling nem gondolta végig a bejegyzését, beismerése akár elszólásnak is tekinthető. Ha nagyvonalúak vagyunk Schillinggel, akkor persze azt mondhatnánk, hogy megszólalt a lelkiismerete, szégyelli magát, hogy nem tett semmit, és ezért vallotta be most, de írása többi része ennek eléggé ellentmond. 

A baloldal fontos emberének számító Schilling ugyanis mentegeti a Katona József Színházat és relativizálja Gothár Péter szexuális zaklatásait. Azt állítja ugyanis, hogy Gothár fogdosta a színésznőket, miközben ennél is sokkal súlyosabb ügyekről van szó.

 Korábban az Origo számolt be arról is, hogy „Schilling rendezői utasításai révén más férfiak nemi szervét tolja felesége, Sárosdi Lilla arcába. A jelenet egy részén jobb sorsra érdemes, nevesebb férfi színészek kerülnek közeli kapcsolatba férfi színésztársaik nemi szervével, magukat elképesztően kellemetlen helyzetbe hozva.” De olyan is előfordult, hogy maga Schilling állt meztelenül a színpadon, és kérte, hogy írják rá, miben nem értenek egyet a kormánnyal. 

Magyar Péter új alelnöke nemcsak egy idős kritikust, hanem egy újságírónőt is megfenyegetett: eltöri a kezét

Radnai Márkról azt érdemes tudni, hogy nemcsak egy újságíróval szemben ütött meg minősíthetetlen hangnemet pusztán azért, mert leírta kritikáját az általa rendezett darabról, hanem Csendes-Erdei Emesét, a Librarius újságíróját is komolyan megfenyegette. Az említett újságírónak azt ígérte, ha meg meri jelentetni a vele és Magács Lászlóval készült – egyébként a színház által kezdeményezett – interjút, amely a Closer című darab kritikai buktájáról és annak korrigálásáról szólt volna, 

eltöri a kezét.

 Radnai Márk és Magyar Péter 

„Miután azt a reakciót kaptam az átnézésre visszaküldött interjúra, hogy abból egy szó sem jöhet le, felhívtam Radnait, hogy ezt azért beszéljük meg, mert nem értettem, miért ne jöhetne le az, amit tulajdonképpen ők kezdeményeztek. Elmondták, hogy belátták, sok hibát követtek el a darab készítése során, és szeretnének egy új előadást csinálni. 

Radnai nem volt túl együttműködő a telefonbeszélgetés során, és közölte, hogy eltöri a kezemet, ha lehozom a cikket. 

- írta a Mandiner.

Radnai Márkról az Origo is írt korábban. Magyar Péter új alelnöke a színházi világból érkezett a politikába, és az országos média amiatt kapta fel nevét, mert megfenyegetett egy színikritikust.

Szia Tamás! Valaki egyszer azt mondta rád, hogy „kártékony csótány”. Szerinted miért? Ha még egyszer meglátlak bármelyik előadásom közelében, egyesével töröm el minden ujjad. Bezony. Szép nyarat! Menj jó messzire!

– fogalmazott Radnai, akinek nem tetszett Koltai Tamás kritikája.  

A történtek után Radnait kirúgták az Átriumból, és a filmes-művészvilágban igyekezett elhelyezkedni. Elsősorban sorozatfilmekkel próbálkozott, azonban maradandót nem sikerült alkotnia. Feltehetően emiatt is kötött ki a politikában. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!