Medgyessy marad, az SZDSZ mégis támogatja

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ frakciója többségi szavazással úgy döntött, hogy mégsem vonja meg a bizalmat Medgyessy Péter miniszterelnöktől. A döntés a jelenlegi helyzetnek szól, ha újabb dokumentumok kerülnének elő, az új helyzetet jelent - mondta Kuncze Gábor pártelnök. Úgy vélte, Medgyessynek meg kell követnie a választókat, mert nem tájékoztatta őket titkosszolgálati múltjáról. Az SZDSZ bizalmáért cserébe az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalát kéri.
Vágólapra másolva!

Videofelvétel Kuncze Gábor sajtótájékoztatójáról

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke bejelentette, hogy a párt frakciója mégis támogatja Medgyessy Pétert. A döntés nem volt egyhangú, de Kuncze azt nem mondta meg, hogy hányan szavaztak ellene. A politikus elismerte, hogy felmerült a miniszterelnök leváltásának gondolata, de szerda délutánra azt a végeleges álláspontot alakította ki a képviselők többsége, hogy nem vonják meg a bizalmat a miniszterelnöktől. Súlyos politikai vitát zártunk most le, amely során mérlegeltük egy esetleges bizalamatlansági indítvány következményeit is - közölte Kuncze.

Nincs koalíciós válság, ezzel lezártuk az ügyet - mondta az SZDSZ frakcióvezetője, aki szerint fontosabb, hogy folytathassák a kormányprogram végrehajtását, és hogy megmaradjon a kormány, minthogy a múltja miatt megbuktassák Medgyessy Pétert. A viták nem értek véget az SZDSZ-ben, csak a frakcióban - tette hozzá a párt elnöke. Tisztában vagyok azzal, hogy ennek a döntésnek milyen következményei lehetnek az SZDSZ számára, de az ország érdekeit kell a párt érdekei elé helyezni - mondta Kuncze.

Közölte: a döntést a jelenlegi helyzet alapján hozták meg, és ha bármilyen új dokumentum kerül elő, az új helyzetet eredményez. Bízunk benne, hogy már minden információ birtokában vagyunk -mondta Kuncze. A politikus szerint nem lenne meglepő, ha újabb dokumentumok kerülnének elő, de ezek eredétét meg fogják vizsgálni. A Magyar Nemzetben szerdán leközölt iratot például már hamisítványnak tartják.

Kuncze állította, hogy nem tudott egyetlen SZDSZ-es sem Medgyessy titkoszolgálati múltjáról, ők is csak kedden értesültek erről. Szerinte a miniszterelnöknek meg kell követnie a választókat, mert akik bizalmat szavaztak neki, azok sem tudtak az ügyről.

Kuncze úgy vélte, hogy a kormány legitimitását nem kérdőjelezi meg az ügy, a miniszterelnök megkapja a bizalmat az SZDSZ-től. A szükséges jogszabályok módosításával, a nyilvános listákkal pedig a továbbiakban elkerülhetőek lesznek a hasonló meglepetések.

Az SZDSZ elnöke szerint az ügy kirobbantása figyelemelterelési akció volt. Jelenleg zajlik ugyanis a költségvetési törvény módosításának vitája. Ez annak bizonyítéka, hogy az új kormány megvalósítja korábbi ígéreteit. Emellett valakik nem szeretnék, ha a közelmúlt ügyeit vennénk elő - mondta a politikus. Bizonyos politikai erők azt akarják, hogy legyen titkos miden, de ha kell, időnként elő tudjanak venni iratokat. Most is az történt, hogy valakik visszaéltek az iratokkal, saját érdekükben elkezdtek turkálni a titkos dossziékban - közölte az SZDSZ elnöke.

A szabad demokraták a történtek után ragaszkodnak ahhoz, hogy teljes mértékben kutathatóak legyenek a BM volt III-as főcsoportfőnökségének dokumentumai, mert csak a nyilvánosság tud a vitáknak véget vetni. Amíg nem tesznek minden dokumentumot hozzáférhetővé, addig soha nem lesz vége a hasonló ügyeknek, bármikor elő lehet venni egy-egy újabb titkos iratot - mondta a pártelnök.

Ezért a szabad demokraták javasolják, hogy alkossanak egy új ügynöktörvényt és módosítsák az ehhez kapcsolódó adatvédelmi törvényt és a levéltári törvényt, mert így lehetne hozzáférhetővé tenni az ügynöklistákat. Mivel ezek kétharmados törvények, módosításukhoz az ellenzék szavazata is szükséges.

Kuncze Gábor szerint nyilvánosságra kell hozni a III/III-as ügynöklistákat teljes egészben és kutathatóvá kell tenni minden más korábbi állabiztonsági szervezet állományát. Csak azt kell még megvizsgálni a politikus szerint, hogy mi legyen azokkal, akik jelenleg is dolgoznak az utód titkosszolgálatoknál. Mivel a Medgyessy személyéről folyó mostani alku egyik tárgya pont ez volt, az SZDSZ nyilván számíthat a szocialisták támogatására.

Az SZDSZ azt is szeretné elérni, hogy a III-as főcsoportfőnökség összes ügynöklistája kerüljön át a Történeti Hivatalba, a hivatal pedig ne a BM felügyelete alatt működjön. Így nem lehetne belügyminiszteri utasításra előszedni aktákat.

Medgyessy marad

Mivel hosszas vita után végül az SZDSZ is Medgyessy mellett szavazott, a kormányfő maradhat a posztján. Az MSZP frakciója ugyanis már kedden egyhangúan bizalmat szavazott a miniszterelnöknek.

Kedden még Medgyessy ellen szavaztak

Az SZDSZ frakciója kedd este még úgy foglalt állást, bár ezt hivatalosan nem erősítették meg, hogy Medgyessynek át kell adnia a helyét. A hír kiszivárgott és Medgyessy Péter az SZDSZ számára kedvező lépéseket tett. Kérésére Lampeth Mónika belügyminiszter feloldotta a titoktartási kötelezetsség alól, így nyíltan beszélt arról, hogy 1977-től 1982-ig kémelhárító tiszt volt. Emellett törvényt javasol a III/III-as ügynöklisták teljes tartalmának nyilvánosságra hozatala érdekében, amely érinti a a III/I, II és IV-es főcsoportfőnökségek (hírszerzés, elhárítás, katonai elhárítás) azon tagjait is, akik jelenleg vagy a jövőben közszereplőként dolgoznak. (Ennek tartalmát később pontosítják)

Ajánlat:

Az MSZP szerint a koalíció megerősödött

Gesztusok az SZDSZ-nek az ügynöklistákról

Medgyessy: öt évig kémelhárító tiszt voltam

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről