Egyetlen fogorvos a 150 ezer lakosú Pécsen

Vágólapra másolva!
A pécsi önkormányzat vizsgálatot indít - írja a Magyar Hírlap -, miután sok beteg felháborodott azon, hogy a 150 ezer lakosú baranyai megyeszékhely három nagy rendelőintézetében jelenleg egyetlen fogorvos dolgozik. A többiek szabadságon vannak, de nem gondoskodtak helyettesről, így ingyen fogkezelésre minimális az esély. A vizsgálat vége várhatóan valamilyen szankció lesz.
Vágólapra másolva!

Pécsett a három legnagyobb járóbetegellátó rendelőintézetben csupán egyetlen fogorvos fogad betegeket, és ő is magánpraxisban. A többiek, így a még nem vállalkozóként dolgozó két nyugdíjas önkormányzati fogorvos is, szabadságon vannak.

A baranyai megyeszékhelyen valóban az a helyzet, hogy a három rendelőintézet mindegyikében - kettő kivételével - valamennyi fogorvos vállalkozóként dolgozik - ismerte le az Egyesített Egészségügyi Intézet gazdasági vezetője, Simon István. Hozzátette: a magánpraxist folytatók szabadságának idejét ők nem határozhatják meg, abba egyszerűen nincs beleszólásuk. Az egészségbiztosítóval kötött szerződéseik szerint a doktoroknak egymás között kellett volna egyeztetniük, ám ez a kötelezettség ezúttal elmaradt.

A pécsi polgármesteri hivatal egészségügyi főosztályának egyik munkatársa, Endrei Dóra is azt mondta: a fogorvosok hiába dolgoznak magánvállalkozóként, nekik az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral és a tisztiorvosi szolgálattal kötött szerződésük alapján kötelességük a szabadságuk idejére körzetükben helyettesről gondoskodni.

Ilyen súlyos gond még nem volt Pécsett, és hogy többé ne is lehessen, az ügyet ki fogják vizsgálni - mondta az önkormányzat illetékese.

Pécsett úgy tudják, hogy az ország több más városában is hasonló gondok vannak nyáron a fogorvosi ellátással. A történtek szerintük annak is betudhatók, hogy a doktorok sorra lettek magánvállalkozók, miután az előző kormány egészségügyi minisztere rendkívül kedvező feltételekkel tette lehetővé a fogorvosi praxis privatizációját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!