A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elhagyta Magyarországot a veszélyes hulladék

Vágólapra másolva!
Szerdán kora délután Hegyeshalomnál kilépett az országból az a vonatszerelvény, amely nagy mennyiségű veszélyes hulladékot szállít Jugoszláviából Németországba, illetve Svájcba. A vonatot az osztrák hatóságok is fokozottan ellenőrizték, ezért kissé késve indult el a határról.
Vágólapra másolva!

Elhagyta Magyarországot szerdán 12 óra 47 perckor Hegyeshalomnál az a veszélyes hulladékot szállító vonat, amely kedden 00.40 órakor jelentkezett belépésre a kelebiai határállomáson - közölte Prónay-Zakar Gina, a MÁV sajtóosztályának munkatársa. A veszélyes rakomány kiléptetési ellenőrzésével a vámhatóság szerda reggel 7 óra körül készült el - ezt Suller Attila, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága sajtóosztályának munkatársa tudatta.

A vonatszerelvény azért nem tudott ezt követően azonnal elindulni, mert az osztrák vasúttársaság még biztonsági vizsgálatot végzett, ellenőrizte a fékeket, és az osztrák mozdony megérkezésére is várni kellett.

A jugoszláviai Kragujevácból érkező, az országon való áthaladáshoz a Környezet- és Természetvédelmi Főfelügyelőség engedélyével rendelkező szállítmány Magyarországon tranzitáruként haladt át, úti célja Németország és Svájc, ahol újrahasznosítják a veszélyes hulladékot. A nyolc vagonból álló szerelvény egy vagonban transzformátort, hét vagonban pedig konténerekben tárolt, hordókba zárt penta-chlor-bifenilt (PCB) tartalmazott.

A pénzügyőrség vegyvizsgáló intézetének helyszínen tartózkodó mobil laboratóriuma a szállítmány Magyarországra történő belépésekor szigorított belső áruvizsgálatot végzett el, amely negatív eredménnyel zárult. A VPOP korábbi tájékoztatása szerint a most szállított anyag csupán mérsékelten veszélyes. A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint viszont a szállítmány nagyságrendje a koncentrációtól függetlenül indokolta volna a rendkívül veszélyes kategóriába való átminősítést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!