A Magyar Rádió nem sugározza a Kossuth-hirdetést

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) sajnálatosnak tartja, hogy a Magyar Rádió nem sugározza azt a hirdetést, amely a Kossuth-évet lezáró szeptember 21-i, budapesti rendezvényre invitál, mivel a rádió jogászai megállapították, a hirdetés nem felel meg a közérdekű közlemények semleges és emóciómentes tényközlési feltételének.
Vágólapra másolva!

Salamon Eszter, a kultuszminiszter titkárságvezetője a Népszabadság szerdai számában megjelent hírrel kapcsolatban elmondta: kedden kapták meg a rádió levelét, amelyben tájékoztatták a tárcát, hogy a sugárzásra szánt anyagot nem tudják közérdekű közleményként leadni. A közszolgálati médium indoklásként a médiatörvényre, az azzal való ütközésre, illetve a rádió belső szabályzatára hivatkoztak - ismertette Salamon Eszter.

Tájékoztatása szerint a tárca a Miniszterelnöki Hivatallal és az Oktatási Minisztériummal közös szervezésű rendezvényt reklámozó hirdetést hétfőtől szerette volna közöltetni a Magyar Rádióban. Megjegyezte: a hirdetés tévés változata, illetve rádiós spotja társadalmi célú hirdetésként látható, hallható a közszolgálati és a kereskedelmi tévécsatornákon, rádiókban.

Az egész napos rendezvényt reklámozó hirdetésben két Kossuth Lajostól vett idézet hallható: a "Váltsuk a reményt cselekvéssel!" és a "Mosolygó jövőt mindannyiunk számára" - ismertette. Salamon Eszter közlése szerint a tárca nem kívánja módosítani a hirdetés szövegét. A Magyar Rádió "bojkottjával" szemben pedig sok mindent nem tudnak tenni - derült ki szavaiból.

Morvai Katalin, a Magyar Rádió Rt. szóvivője a távirati irodát úgy tájékoztatta: a rádió jogászai szerint - akik kétszer is áttekintették az ügyet - a tárca hirdetése nem felel meg a közérdekű közlemények semleges és emóciómentes tényközlési feltételének. Az elbíráláskor a médiatörvényt, az Országos Rádió és Televízió Testület ajánlásait, valamint a rádió belső szabályozásait vették figyelembe - tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről