Az éttermekben nem kell feltüntetni a fogások összetételét, illetve energiatartalmát. A törvény szerint a szakácsoknak pontos feljegyzést kell készíteniük az alapanyagokról, összetevőkről, de ezekről beszámolni csak a különböző ellenőrzések során kötelesek - tudta meg az [origo] a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségen.
A McDonald's ellen múlt hét végén indított pert nyolc New York-i fiatal, mondván a gyorsétteremlánc megsérti a fogyasztóvédelmi törvényt, mert nem tünteti fel különböző termékeinek, menüinek összetevőit, energiatartalmát, így amerikai kamaszok tömegeinek elhízásáért felelős. A fiatalok jogi képviselői szerint hiba, hogy az éttermekben nem hívják fel a vendégek figyelmét: az árusított ételek, elsősorban a hamburger és a sült krumpli erősen hizlalnak.
Ilyenről a magyar fogyasztóvédelmi törvényben szó sincs - mondta Dienes Katalin, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség vezető főtanácsosa, csak arról, hogy az étteremnek hogyan kell kinéznie, működnie. Hasonló perek tehát nemigen várhatók. A jogszabályok egyelőre csak a dohánytermékeknél kötelezik a gyártót, hogy felhívja a veszélyekre a figyelmet. Hizlaló ételek esetében nem.
Az evidens dolgok kiírására nem lehet kötelezni a cégeket - mondta a főtanácsos. Mivel nincs törvény, ami alapján az étteremnek figyelmeztetnie kellene a vendéget, hogy a menü hizlal, a főfelügyelőség is csak azt a tanácsot tudná adni a kövér fiataloknak, hogy amennyiben jónak látják, forduljanak a bírósághoz.
Ezt tették akkor is, amikor Törökországból visszatért utasok adtak be egy utazási iroda ellen panaszt, mert nem tájékoztatták őket arról, hogy Törökországban nincs disznóhús, vagy amikor egy férfi összekarcolt kocsija miatt panaszolta be az önkiszolgáló benzinkutat, mert ott nem mondták el neki pontosan, hogyan kell tankolni.
A csomagolt élelmiszerek vonatkozásában pontos előírások vannak: az élelmiszertörvény alapján mindig fel kell tüntetni az összetevőket, adalékokat. Az energiatartalmat azonban csak az úgynevezett különleges táplálkozási igényt kielégítő termékek csomagolására kell ráírni, a normál táplálkozásra szánt ételekére nem. Az előzőek a diétás, vagy a vitaminozott készítmények, a törvény pontosan felsorolja ezeket - mondták a főfelügyelet élelmiszer osztályán.
A Fővárosi Bíróság sajtóosztálya arról tájékoztatott, hogy legjobb tudomásuk szerint Magyarországon fogyasztók még nem adtak be keresetet élelmiszergyártó, vagy étterem ellen a nem megfelelő tájékoztatás miatt. Nem indult még olyan per sem - ez nyugaton nem ritka -, amiben cigarettagyártót támadtak volna megbetegedett dohányosok.
A McDonald's elleni keresetet a manhattani bíróságon nyújtották be novemberben, de több tucat per folyik hasonló indokkal többek között a Burger King, a Wendy's és a Kentucky Fried Chicken ellen is. Az Egyesült Államokban a statisztikák szerint a lakosság 61, a kamaszok 14 százaléka túlsúlyos.
A panaszosok azt mondják, hogy megtévesztették őket a reklámok, amelyek csak a termékek jó oldaláról tájékoztatnak, szüleik pedig azt, hogy a kiskorúak nem mindig képesek a helyes döntésre. A McDonald's épp idén nyáron vezette be éttermeiben a csökkentett olajtartalmú sült krumplit. A cég ügyvédei szerint a nyolc fiatal keresetére a bíróságnak nem is kellene az idejét fecsérelnie.