A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Kötbér helyett fejlesztések az Arénát építő cégtől

Vágólapra másolva!
A sportminiszter szerint kedvező feltételeket sikerült kicsikarni a Budapest Sportarénát építő francia cégtől a hétfői szerződésmódosítás előtt. Jánosi György úgy véli, a kötbért csak hosszú pereskedés útján lehetett volna megfizettetni a cégtől, amely nem készítette el időre a létesítményt. A miniszter szerint az állam így is jól jár majd: a cég több műszaki beruházását vállalt, és magasabb bérleti díjat is fog fizetni.
Vágólapra másolva!

A hétfőn aláírásra kerülő szerződésmódosítás előnyös az államra nézve, mert a több, mint másfél milliárdos kötbérnél sokkal értékesebb, kedvező feltételeket sikerült kicsikarni a Budapest Sportarénát építő, de átadásával az eredetileg tervezetthez képest mintegy két hónapot késő francia cégtől - mondta Jánosi György miniszter az MTI-nek.

A sportminiszter hozzátette, hogy a késedelem miatt a GYISM által jogosnak tartott, a kivitelező által viszont vitatott napi 21 milliós kötbért egyébként is csak hosszas és bizonytalan kimenetelű pereskedés útján lehetett volna érvényesíteni, ezért döntöttek más pénzügyi konstrukció mellett.

Magyar Sportévkönyv 2002http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/htmlos.cgi/261745.142.11510806969915582119?Könyv a Fókusz Online kínálatából

Az eredeti szerződés szerinti 20 naphoz képest 26 nap áll majd évente az állam rendelkezésére, hogy térítésmentesen vegye igénybe a létesítményt, ráadásul a plusz napok minimum 72 milliós költségét is a Bouygues fizeti - mondta a miniszter. Jánosi hozzátette: emellett 25 millióról 40-re emelkedik az üzemeltető által az államnak fizetendő éves bérleti díj összege, ráadásul számos műszaki többletberuházást vállaltak magukra a franciák a kötbér elengedéséért cserébe.

A miniszter kijelentette: "Nem lehet az az érdekünk, mint jelek szerint az ellenzéknek, hogy a csarnok "félkészen" álljon, míg tart a pereskedés, s elmaradjanak a tervezett rendezvények."

Jánosi György Rogán Antal észrevételére reagált: a Fidesz alelnöke ugyanis tévényilatkozataiban a franciáknak adott karácsonyi ajándéknak nevezte a szerződésmódosítást, amely szerinte milliárdos hátrányt okoz az államnak, s felszólította őt, hogy hívja össze az ügyben az országgyűlés ifjúsági és sportbizottságát.

A korábbi kormány gyanús döntéseit nem lehet számon kérni rajtunk, hiába próbálja bárki is áthárítani ránk a felelősséget - érvelt Jánosi, aki szerint a karácsonyi ajándékot a Fidesz adta a kivitelezőnek azzal, hogy egy 25 milliárdért felépíthető létesítmény az adófizetőknek mindent egybevetve 40 milliárdjába kerül majd.

A miniszter hozzátette: a szerződésmódosítást nyilvánosságra hozzák, és az ÁSZ készülő jelentésével együtt terjesztik az ifjúsági és sportbizottság elé. Medgyessy Péter miniszterelnök ugyanis tételes vizsgálatra kérte fel a számvevőszéket azzal az eredeti szerződéssel kapcsolatban, amelyet a Fidesz-kormány idején kötöttek a francia céggel.

A Budapest Sportaréna eredeti átadási határideje december 15. volt, a módosítás szerint a többfunkciós csarnok február 24-re készül el, környékének rendezésére ezután még három hét áll a kivitelező rendelkezésére. Hogy mikor lesz az avatóünnepség, az még bizonytalan, de a két időpont között várhatóan sor kerül rá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!