Nemmel szavaz a Fidesz az MTV-kurátorokra

Vágólapra másolva!
Sajnálatosnak tartja Rogán Antal, hogy szerinte az MDF és a kormánypárti frakció között megállapodás született a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének jelöltjei ügyében. A fideszes politikus közölte: pártja addig nem állít jelöltet, amíg helyre nem áll a törvényes rend. A hétfő délutáni szavazáson pedig nemmel szavaznak az MSZP-s, SZDSZ-es és MDF-es jelöltekre.
Vágólapra másolva!
MTV: a korábbi pályázók többsége nem indult/itthon/20030303mtva.html

A hétfői rendkívüli házbizottsági ülésen Szili Katalin házelnök három sikertelen eljárást követően arra tett javaslatot, hogy az MDF, az MSZP és az SZDSZ jelöltjeiről szavazzon a parlament.

A döntést követően Rogán Antal fideszes képviselő az [origo]-nak elmondta: a Fidesz addig nem állít jelöltet, amíg a törvényes rend helyre nem áll. "A mai szavazás törvénytelen helyzetet idéz elő. Az MDF láthatóan megállapodott a kormánypártokkal, azonban ennek a csonka kuratóriumnak minden döntése törvénytelen lesz" - közölte.

Rogán szerint az lett volna a törvényes eljárás, ha hétfőn csak a kormánypárti jelöltekről szavaznak, és később, amikor a Fidesz és az MDF megállapodott, megszavazzák az ellenzéki delegáltakat is. Rogán felidézte, hogy az Alkotmánybíróság korábbi határozata szerint a kuratórium elnöksége csonkán is működhet. Azonban úgy véli, ha egyedül a Fidesz nem delegál tagokat, akkor az ilyen csonka kuratórium nem működhet törvényesen.

Az ellenzéki politikus közölte: más okból is nemmel szavaznak délután a jelöltekre. A Fidesz szerint ugyanis mivel az ügyészség megállapította, hogy mandátuának lejárta előtt megszűnt a kuratóriumi elnökség megbizatása, a régi tagokat nem lehet újrajelölni. Az SZDSZ azonban korábbi tgajait jelölte újra.

A házelnök szerint sokkal nagyobb társadalmi érdek fűződik a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének működéséhez, minthogy egyáltalán ne jöjjön létre a testület. Szili Katalin az Alkotmánybíróság egy korábbi határozatát idézve elmondta: alkotmányos szempontból kisebb veszélyt jelent a véleménynyilvánítási szabadságjogra a testület egyoldalú megalakulása, mintha az elnökség hiányában a közszolgálati kuratóriumok egyáltalán nem működnének.

Egy másik rendelkezésre utalva közölte, nincs törvényi akadálya annak, hogy a közös jelöltállítás helyett a képviselőcsoportok több jelöltet állítsanak, és ennek következtében nagyobb létszámú elnökséget válasszon az Országgyűlés.

Megjegyezte: a médiatörvény alapján felhívta az MDF-frakció figyelmét arra, hogy - a további sikertelen egyeztetések esetén - még ezen a héten tegyen javaslatot a további két ellenzéki jelölt személyére.

A hétfőn várhatóan megalakuló kuratóriumi elnökséggel kapcsolatban Szili Katalin úgy vélekedett: ez nem egy csonka, hanem egy kis kuratórium, hiszen lesz benne ellenzéki delegált is.

Az MTV kuratóriumi elnökségébe történő jelölés esetében szó nincs semmilyen háttéralkuról - közölte Herényi Károly az MTI-nek. Hozzátette: nem először vagyunk tanúi annak, hogy koalíciós partnerünk megpróbál balra tolni minket"."Az MDF-nek igazán két dolog árt: ha jobboldalról bántják vagy ha baloldalról dicsérik, mindkettő nehéz helyzetbe hozhatja" - mondta a frakcióvezető. Jelezte, minden javaslatuk zátonyra futott; az első azt tűzte célul, hogy 2-2 jelöltet javasoljanak a Fidesszel, de a nagyobbik ellenzéki párt sem, ezt sem azt nem fogadta el, hogy 10 főre bővítsék a kuratórium elnökségét, így 5 kurátori hely adódott volna a jobboldal számára, ami a Fidesz 3, az MDF 2 jelöltjének biztosított volna lehetőséget a közös munkában.

"A Fidesz úgy gondolja, amíg a maga agresszív akaratát nem tudja érvényesíteni, addig semmi sem működhet. Szerencse, hogy a másik három frakció józanul gondolkodik ebben a kérdésben" - mondta Újhelyi István (MSZP) az [origo]-nak. Hozzátette: ha a Fidesz a jövőben jobb belátásra tér, van rá mód, hogy ők is tagokat delegáljanak a kuratórium elnökségébe. Újhelyi úgy véli, a kuratórium elnöksége nem lesz csonka, csak nem lesz teljes. Emlékeztetett arra, hogy javasolták az elnökség kibővítését, ám a Fidesz ezt sem fogadta el.

Újhelyi szerint törvényes az is, hogy az SZDSZ és az MDF a régi tagjait jelöli újra. Mint mondta, az MSZP csak azért jelöl új tagokat, hogy ebben a kérdéskörben elkerülje a további vitákat.

Az MSZP Czeglédy Lászlót, a Duna TV egyik alapítóját és Farkasné Gábor Alízt, az MTV volt felügyelőbizottsági tagját jelölte az MTV kuratóriumi elnökségébe. Az SZDSZ az eddig kurátorokat, Haraszti Miklóst és Kozák Mártont jelöli újra.

Információk szerint a Fidesz Lovas Lajost, az MTI egykori szakmai alelnökét, Kiss Antalt Schmitt Pál kampányfőnökét és Mészáros Lászlót jelölte volna - írta az MTI.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!