A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Milliárdokat ajánlanak fel közcélra

Vágólapra másolva!
Tíz milliárd forint fölé emelkedett az az összeg, amit évente adományoznak magánszemélyek civil szervezeteknek. Az adakozó kedv évről évre növekszik, de meg sem közelíti a Nyugat-Európában, illetve az Egyesült Államokban megszokott mértéket. Az adakozók többsége nem szívesen vallja be az adóhatóságnak a jótékonykodást, erre az igénybe vehető adókedvezmények sem sarkallják.
Vágólapra másolva!
Nonprofit.huhttp://www.nonprofit.hu/

Az adományozás olyan közösségi célok támogatása, amelyre az állam valamilyen ok miatt nem vállalkozik. A legnagyobb jótékonykodás azonban a becsületes adófizetés - mondta a Népszabadságnak Tamás István, az International Business School főigazgatója, akit a tavalyi év magánadományozójának választottak. A polgárok által adományozott összeg 2001-ben csaknem hárommilliárd forintra rúgott, amelyből nyolcszázmillió forint adókedvezményt érvényesítettek. Ez százezer embert jelent, akik jövedelmükből átlagosan 25 ezer forintot adományoztak civil szervezeteknek, illetve egyháznak. A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány adataiban azonban ennél jóval több - 2000-ben 11 milliárd forint - szerepel. A jótékonykodók többsége nem szívesen vallja be az adóhatóságnak a jótékonykodást, erre az igénybe vehető adókedvezmények sem sarkallják. Ennek mértéke ugyanis 1996 óta változatlan: az adomány harminc százaléka, de legfeljebb 50 ezer (kiemelten közhasznú társaság esetén százezer) forint írható le az adóból.

Miközben a magánadományok összege évről évre emelkedik, ez a nonprofit szervezetek bevételei közt egyre kisebb tételt jelent. A NIOK adatai szerint 2000-ben összbevételeiknek alig több mint két százalékát tette ki. A pénz 13 ezer szervezet között oszlott el. Az adományozók a nonprofit vállalkozásoknak alig negyedét tüntetik ki adományaikkal, elsősorban a kulturális, oktatási, illetve szociális céllal működők kedveltek. A rákbetegeket segítő Magyar Hospice Alapítvány 2000-es bevételének hét százalékát tették ki a magánadományok, tavaly azonban már csak három százalékot. Annak ellenére, hogy a felajánlott összeg időközben a háromszorosára emelkedett.

A személyi jövedelemadó egy százalékát immár hat éve minden adózó felajánlhatja valamely civil szervezet javára. Az elmúlt évben összesen 1,3 millió civil szférát támogató érvényes nyilatkozatot küldtek be az adózók. A felajánlott összeg 5,1 milliárd forint volt, csaknem kétmilliárd forinttal több, mint az előző évben. A pénzen alig több mint húszezer szervezet osztozhatott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!