Simicskó nem mond le a nemzetőrségről

Vágólapra másolva!
Simicskó István fideszes képviselő szerdán újabb határozati javaslatot nyújtott be a nemzetőrség feállítására. Ebben annyi a változás, hogy nem önálló fegyveres testületként írja le a nemzetőrséget. Az eredeti határozat megszüntetéséről a parlament várhatóan a jövő héten szavaz. A honvédelmi tárca ugyanakkor kitart amellett, hogy nincs szükség nemzetőrség felállítására.
Vágólapra másolva!

A kormánypártok nem támogatják a nemzetőrség létrehozását, ezért az új fegyveres szervezetről szóló korábbi javaslat hatályon kívül helyezése mellett érveltek a parlamentben. Az ellenzéki képviselők szerint a Medgyessy-kormánynak csak azért nem kell a nemzetőrség, mert az ötletet még az Orbán-kormány alatt a Fidesz vetette fel.

A nemzetőrség felállítására Simicskó István fideszes képviselő tett javaslatot még 2001-ben. Az elfogadott országgyűlési határozat értelmében a nemzetőrség egy önálló fegyveres erő lett volna. A határozatban az Országgyűlés felkérte a kormányt, hogy 2002. április 1-jéig hozzon létre egy előkészítő bizottságot a Honvédelmi Minisztériumban (HM), majd a bizottság javaslata alapján 2002. december 31-ig nyújtsa be a szükséges törvényjavaslatot.

A HM januárban benyújtott egy határozati javaslatot, mely a nemzetőrség felállításáról szóló határozat visszavonására tesz indítványt. Komor Levente, a tárca helyettes államtitkára az [origo]-nak akkor elmondta: több ok miatt döntöttek a határozat visszavonása mellett. Egyrészt a határidő már letelt, miközben még az előkészületekhez sem láttak hozzá. Másrészt a haderőreform több eleme pótolja a nemzetőrséget, így nincs valós ok a felállítására.

Simicskó István valamennyi vitában - a honvédelmi bizottságban és a plenáris üléseken is - a nemzetőrség létrehozása mellett érvelt. Szerinte ugyanis "nemzetellenes cselekedet" a határozat visszavonása.

Az eredeti határozat visszavonásáról szóló javaslatról várhatóan a jövő héten szavaz a parlament. Simicskó szerdán közben újra benyújtotta határozati javaslatát. A politikus az [origo]-nak elmondta: az új javaslatában nem önálló fegyveres erőként van szó a nemzetőrségről, mivel ez volt a HM fő kifogása. Az új változat szerint a nemzetőrség önálló haderőnemként szerepel. A nemzetőrségbe minden sorköteles fiatalnak be kellene vonulnia néhány hónapos kiképzére. Simicskó tervei szerint ez a szervezet látná el a katasztrófavédelmi feladatokat például árvíz vagy nagy havazás esetén. A nemzetőrség keretében működnének az MHSZ-hez hasonló technikai hobbiklubok, ejtőernyősök, rádióamatőrök.

A HM sajtófőosztályának vezetője, Matyuc Péter ugyanakkor azt mondta az [origo]-nak: a tárca továbbra is úgy látja, hogy nincs szükség nemzetőrség felállítására. Egyrészt azért, mert a hadkiegészítés problémája megoldható, nincs szükség nemzetőrségen belüli tartalékos-képzésre, másrészt belátható időn belül nem lesz pénz a nemzetőrség felállítására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről