A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Ma veszik át megbízólevelüket az Országos Cigány Önkormányzat megválasztott tagjai az Országos Választási Bizottságtól. Ezt követően tartja alakuló ülését az OCÖ. A roma önkormányzat megalakulását viták előzik meg. Az 53-ból 49 képviselői hellyel rendelkező Demokratikus Roma Koalíció megosztott ugyanis abban a kérdésben, hogy kit válasszanak az önkormányzat elnökévé.
Vágólapra másolva!

Ma tartja alakuló ülését az Országos Cigány Önkormányzat, miután a testület megválasztott képviselői átveszik megbízólevelüket az Országos Választási Bizottságtól. Az új önkormányzat 53 helyéből 49-et a Horváth Aladár vezette Demokratikus Roma Koalíció szerzett meg. A Farkas Flórián vezette Lungo Drom mindössze három képviselőt delegálhat a testületbe, ahol helyet kap egy független jelölt is.

A DRK nyerte a január 11-én tartott, de utóbb érvénytelennek nyilvánított önkormányzati választást is. A választás megismétlésére azért volt szükség, mert a Lungo Drom óvásai nyomán a Legfelsőbb Bíróság új gyűlés megtartását írta elő. A bíróság azzal indokolta döntését, hogy a végső szavazás idején már nem volt jelen az elektorok több mint fele, márpedig ez szükséges ahhoz, hogy a választás érvényes legyen.

Az Országos Cigány Önkormányzat megalakulása előtt viták osztják meg a Demokratikus Roma Koalíciót. Az önkormányzat ma tartja alakuló ülését, a DRK azonban egyelőre nem döntött arról, hogy ki legyen az OCÖ elnöke. Kövesi Vilmos, a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének alelnöke az MTI-nek elmondta: a DRK vezetői abban már megállapodásra jutottak, hogy Kolompár Orbán, a Magyarországi Cigány Szervezetek Fórumának (MCF) vezetője legyen az OCÖ ügyvezető elnöke, arról azonban még nem alakult ki konszenzus, ki vezesse az országos önkormányzatot.

A CSZOSZ korábban Kövesi Vilmost, a harmadik tagszervezet, a Magyarországi Roma Parlament (MRP) pedig az MFC támogatásával Horváth Aladárt ajánlotta e tisztségre. Hetekkel a megismételt országos cigány elektori gyűlés előtt azonban a DRK vezetése úgy határozott: visszavonják a jelöléseket, s a kérdésben majd az alakuló ülésen születik döntés. Az elnök megválasztásához kétharmados többség kell, így az elnökjelöltnek a Demokratikus Roma Koalíció mindhárom tagszervezetének támogatását meg kell szereznie.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!