Elhagyta Ferihegyet a C-130-as

Vágólapra másolva!
Elhagyta a Ferihegyi repülőteret hétfő este az a C-130-as Hercules típusú amerikai katonai szállító repülőgép, amely szombat éjszaka szállt le Budapesten hajtómű-meghibásodás miatt.
Vágólapra másolva!

Bocskai István a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese elmondta, hogy a repülőgép hajtóművét megjavították, így az folytathatja útját célállomása felé, a romániai Constancába.

Az amerikai szállítógép szombaton indult Németországból, hogy Szlovákia és Ukrajna légterén keresztül logisztikai felszereléseket szállítson Törökország védelmének megerősítése céljából. A C-130 Hercules gép éppen Szlovákia légterében repült, amikor leállt az egyik hajtóműve.

A repülési szabályok szerint ilyen esetben mindig a legközelebbi repülőtéren kell úgynevezett vészleszállást végrehajtani, ezért Ferihegyen landolt a C-130-as szombat éjjel.

Bocskai István ismertetése szerint a Törökország védelmének megerősítését szolgáló eszközök, felszerelések szállítása elsősorban a Németország-Szlovákia-Ukrajna útvonalon történik, Magyarország légterét naponta ilyen célból átlagosan 10-20 repülőgép használja.

Az Országgyűlés február 24-én járult hozzá a Törökország védelmének megerősítését szolgáló NATO-szállítmányok magyarországi áthaladásához.

A határozat értelmében a NATO-országok és a leendő tagállamok Törökországba tartó szállítmányai közúton, vasúton és a légtérben egyaránt áthaladhatnak Magyarország területén 2003. december 31-ig.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről