A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaNorvégia-Magyarország
HUNPóta Georgina
10:00AsztaliteniszYu-Bin Shin-Georgina Pota
HUNTóth Krisztián
10:50CselgáncsKrisztian Toth-Alex Cret
HUNGercsák Szabina
10:50CselgáncsAoife Coughlan-Szabina Gercsak
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy
NyílNyíl

Fidesz: Magyarország lépjen ki a háborús koalícióból!

Vágólapra másolva!
Magyarország nincs közvetlen veszélyben az iraki háború miatt, és a kormány minden óvintézkedést megtesz ezért - mondta a belügyminiszter a parlamentben a napirend előtti vitában. A fideszes vezérszónok a háborús koalícióból való kilépésre szólította fel a kormányt.
Vágólapra másolva!

A parlamentben napirend előtt az iraki háború volt a téma. Elsőként a belügyminiszter, Lamperth Mónika számolt be a kormány által tett biztonsági intézkedésekről. Magyarország lehetőségeihez képest aktívan részt vesz a terrorizmus elleni küzdelemben, a szövetségesi kötelezettségeket a nemzeti érdekeknek megfelelően teljesíti - mondta a belügyminiszter, aki nemzeti érdeknek nevezte a magyar polgárok biztonságának megóvását és azoknak az értékeknek a megőrzését, amelyekben hisz az ország. Magyarország nincs veszélyben, a kormány a szükséges intézkedéseket megteszi - mondta Lamperth Mónika, aki ezek közé sorolta a határok szigorúbb ellenőrzését, a fontos létesítmények fokozottabb őrzését.

Irak-oldal/irak/index.htmlHírek és háttér az iraki háborúról

A fideszes Németh Zsolt azt kifogásolta, hogy nem a miniszterelnök beszélt napirend előtt, valamint nem beszéltek a háborúban való részvétel felelősségéről sem. Németh szerint Magyarország a háborúban részt vevők magját alkotja, azzal a másik hét állammal együtt, amelyek aláírták a nevezetessé vált "nyolcak" levelét. Magyarország lépjen ki a háborús koalícióból, ahogy Csehország is megtette - szólított fel a fideszes politikus, aki szerint az ország szavahihetősége forog kockán. Megbillent az egyensúly a NATO-ban, az EU-ban és az ENSZ-ben is - vélte az MDF frakcióvezetője, Herényi Károly, aki reméli, hogy minél előbb vége lesz a háborúnak. Szerinte azon kellene gondolkodni, hogy milyen humanitárius segélyt lehetne adni az arab országoknak.

Az összefogás is erősítheti az ország biztonságérzetét - mondta az MSZP frakcióvezetője, Lendvai Ildikó, aki úgy látja, hogy már a Fideszen belül is vannak olyanok, akik belátták, hogy nem a háborúban, hanem a békében vesz részt az ország. Az SZDSZ frakcióvezetője, Kuncze Gábor nem érti, hogy a Fidesz miért hajtogatja állandóan azt, hogy hadviselő fél vagyunk, mert szerinte a végén még az arab országok is elhiszik ezt.

A kormány nem készült fel arra, hogy egy esetlegesen elhúzódó iraki konfliktus miként hat majd a magyar gazdaságra - vélte Varga Mihály (Fidesz) napirend előtti felszólalásában, aki szerint egy lelkiismeretes kormánynak minden eshetőségre fel kell készülnie, így egy elhúzódó recesszióra is. Magyarország költségvetési helyzete stabil, a főszámokon nem kell változtatni - mondta Veress János, a pénzügyi tárca államtitkára, aki a konszenzus jegyében arra kérte az ellenzéket, hogy ne a helyzet negatívumait hangsúlyozza.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!