Felmentették Tocsikot, és visszaadták a vagyonát

Vágólapra másolva!
Az ellene hozott vádak többsége alól felmentette a Legfelsőbb Bíróság Tocsik Mártát. A bíróság csak három rendbeli magánokirat-hamisításban találta bűnösnek. Emiatt Tocsiknak 400 ezer forint pénzbüntetést kell kifizetnie, ugyanakkor az elkobzott vagyonát visszakapta. Az ügyben egyedül az ÁPV Rt. akkori vezetőjét, Szokai Imrét ítélték szabadságvesztésre, azt is felfüggesztve.
Vágólapra másolva!
Forrás: HavariaPress
Tocsik Márta, Liszkai Péter, és ügyvédek sora a bíróságon

A Legfelsőbb Bíróság felmentette Tocsik Mártát az ellene hozott vádak többsége alól, ezzel lényegesen enyhítette az elsőfokú döntést, amelyben négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. A Legfelsőbb Bíróság a keddi ítélethirdetéskor csak három rendbeli magánokirat-hamisításban találta bűnösnek. Emiatt Tocsiknak 400 ezer forint pénzbüntetést kell kifizetnie, de visszakapta az elkobzott vagyonát (640 millió forint).

Az LB a megismételt büntetőperben Szokai Imrét, az ÁPV Rt. egykori igazgatótanácsi elnökét hanyag kezelés miatt 1 év hat hónapnyi, két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Boldvai László szocialista országgyűlési képviselő és Budai György, szabad demokratákhoz közel álló vállalkozó esetében az LB helyben hagyta az első fokon hozott felmentő ítéletet.

Az elsőfokú határozatnál lényegesen enyhébb ítélet érdekessége, hogy az ügyész súlyosabb büntetést kért a vádlottakra, és kérte a bűncselekmények minősítésének megváltoztatását.

A Tocsik-ügyben korábban több, egymásnak ellentmondó bírósági ítélet is született: először, 1999-ben első fokon felmentették Tocsik Mártát, valamint az ÁPV Rt. akkori vezetőit, majd egy évvel később ezt az ítéletet megsemmisítették annak megalapozatlansága miatt. Az MSZP egykori pénztárnokát, Boldvai Lászlót viszont 10 hónap fogházra ítélték akkor. Másodjára a Fővárosi Bíróság - 2002 márciusában - bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés miatt újabb elsőfokú ítéletében négy év börtönre ítélte Tocsik Mártát, akinek emellett 640 millió forint értékben vagyonát is elkobozták volna jogerős döntés esetén. Akkor három és fél évet kapott bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés miatt az ÁPV Rt. egykori vezető jogásza, Liszkai Péter. A privatizációs vállalat volt elnökét, Szokai Imrét nagy értékre, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés miatt négy és fél év börtönnel sújtotta akkori ítéletében a Fővárosi Bíróság. Boldvai Lászlót és Budai György szabad demokratákhoz közel álló vállalkozót ugyanakkor első fokon is felmentette a bíróság a zsarolás vádja alól.

Az 1996-ban kipattant privatizációs botrány kapcsán az ügyészség 1997-ben nyújtotta be a vádiratot, melyben a 804 millió forintos sikerdíjáról ismertté vált Tocsik Mártát és az ÁPV Rt. több vezetőjét hűtlen, illetve hanyag kezeléssel vádolták meg. Boldvai László és Budai György ellen befolyással üzérkedés, később zsarolás volt a vád, jelenleg pedig csalással vádolta őket az ügyészség.

A büntetőügy mellett az ügyészség egy polgári pert is indított Tocsik sikerdíjas szerződései ügyében. Ebben az eljárásban a szerződések érvénytelenségének kimondását kérték. A Legfelsőbb Bíróság jogerős ítélete szerint azonban jogszabályt nem, csak jó erkölcsöt sértettek a szerződések. Ugyanakkor ebben az ügyben is új eljárásra kötelezték az első fokon eljáró Fővárosi Bíróságot, annak megállapítása érdekében, valójában mekkora sikerdíj járt volna Tocsiknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről