A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Juhász: Drága volt a taszári hisztériakeltés

Vágólapra másolva!
Véglegesen befejeződött a taszári amerikai kiképzés, a tábort elhagyták a kiképzettek, és hamarosan elhagyják amerikai őrzőik is. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter mai sajtótájékoztatóján kritizálta azokat a politikusokat, akik szerinte hisztériakeltésükkel elérték, hogy a tervezettnél nagyobb anyagi terhet eredményeztek a kiképzéssel kapcsolatos magyar biztonsági intézkedések.
Vágólapra másolva!

Megköszönte a magyar kormány segítségét az amerikai kormány nevében Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes. Erről Juhász Ferenc honvédelmi miniszter számolt be keddi sajtótájékoztatóján. A miniszter elmondta, hogy Wolfowitz hétfőn telefonált neki, és köszönetet mondott a taszári kiképzés sikeres lebonyolításában nyújtott magyar segítségért. Az amerikai védelmiminiszter-helyettes elmondta, hogy a taszári program befejeződött. A múlt héten még úgy fogalmaztak, hogy a taszári bázis kiképzési programját átmenetileg szüneteltetik.

Juhász szerint szóba került a telefonbeszélgetésben a háború utáni helyzet is. Konkrét amerikai kérés nem érkezett Magyarországra az iraki újjáépítés ügyében, de a kormány keresi a magyar részvétel lehetőségét - mondta.

A miniszter a kormány, illetve a saját nevében megköszönte a magyar állampolgárok, elsősorban a taszári és a kaposvári lakosság türelmét, támogató hozzáállását. Ugyanakkor kritikákkal illette az ügy kapcsán felszólaló, elsősorban ellenzéki politikusokat, például a kaposvári polgármestert, akik szerinte folyamatosan hisztériát keltettek, veszélyről beszéltek. A fenyegetés miatt kényszerült a kormány a szükségesnél indokolatlanul nagyobb mértékű biztonsági intézkedéseket bevezetni.

Juhász szerint a hisztériakeltés miatt kellett a tervezettnél több magyar katonát vezényelni a térségbe, előrehozni különböző beruházásokat - például éjjellátó készülékek beszerzését - és lehetővé tenni, hogy a környező településeken figyelemmel követhessék a telefonhívásokat. A miniszter megfogalmazása szerint a biztonságnak nincs ára, ám a hisztériakeltésnek igen, ez pedig ebben az esetben komoly volt. Pontos összegről nem számolt be, ám közölte, felkérte a nemzetbiztonsági kabinetet, hogy tárja fel a biztonsági intézkedések költségeit, és állapítsák meg azt, milyen költségeket lehet az érintett minisztériumoknak, illetve szervezeteknek megtéríteni.

A miniszter újságírói kérdésekre elmondta,. hogy ez eredetileg tervezett 3000 kiképzendő arab ember helyett körülbelül 100-150 személyt képeztek ki Taszáron, ám pontos számot nem kívánt mondani. Juhész közölte, a bázis a jövőben az eredeti megállapodás értelmében a délszláv missziókhoz szükséges logisztikai bázisként működik majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!