A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Tilos mobilozni a műtőben

Vágólapra másolva!
Csak kivételes, sürgős esetben, és akkor is csak a betegellátással kapcsolatban használhatják a műtőben mobiltelefonjaikat az orvosok. Az egészségügyi miniszter erről rendeletet adott ki, miután a közelmúltban két doktor is súlyos műhibát vétett, miközben operálás közben telefonált - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Néhány héttel ezelőtt Szegeden egy beteg hüvelykujja azért bénult le, mert orvosa, miután mobilon keresték, félbehagyta a kezén végzett műtétet, majd anélkül varrta össze a sebet, hogy befejezte volna a beavatkozást. Egy másik kórházban egy újszülött vesztette életét, az édesanya pedig maradandó károsodás szenvedett miután a szülészorvos mobilozni kezdett. A két orvosiműhiba-ügy a bíróságon folytatódik.

Csehák Judit egészségügyi miniszter úgy döntött: kiegészíti az egészségügyi dolgozók rendtartásáról szóló rendeletet. A mobiltelefonálást ugyan szó szerint a módosítás sem említi, de azt leszögezi, hogy a betegek vizsgálatakor, illetve műtét közben az orvos nem végezhet az ellátással össze nem függő tevékenységet, amely a beteg életét, testi épségét veszélyezteti.

Az országos orvosetikai bizottság elnöke szerint azonban, ha az orvosnak telefonon egy sürgősebb esetet kell ellátnia, ezentúl is használhatja mobilját, akkor is, ha közben egy másikat operál - mondta a Magyar Hírlapnak Huszár András.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!