Vágólapra másolva!
Egyelőre nincs meg a szükséges működési engedélye az idei tanévre a jászladányi alapítványi iskolának. A beiratkozási határidő viszont lejár a jövő héten, így a szülők kénytelenek az önkormányzati iskolába vagy a környező településekre vinni gyermeküket.
Vágólapra másolva!

Kolláth György, a jászladányi magániskolát működtető alapítvány ügyvédje az [origo]-nak elmondta: két napja kapta meg a Legfőbb Ügyészség levelét, mely szerint az ügyészség nem kíván fellépni az iskola működtetési engedélyét megsemmisítő döntés ellen.

Tavaly a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal hozta meg az alapítványi általános iskola működtetési engedélyét megsemmisítő döntést. A megyei főügyészség óvást nyújtott be ez ellen, azt azonban a megyei Közigazgatási Hivatal nem fogadta el - ismertette az eseményeket az ügyvéd. Az ügyet felterjesztették az Oktatási Minisztériumhoz, az azonban elutasította az alapítvány beadványát. "A Legfőbb Ügyészségnek törvény adta joga lett volna bíróság elé vinni az ügyet. Két napja azonban közölték, hogy nem kívánnak lépni" - mondta Kolláth.

Szintén még tavaly az Oktatási Minisztérium érvényes működési engedély hiányában elutasította az OM-azonosító kérvényét az alapítványnak. A minisztérium ellen pert indítottak Kolláthék. Az első tárgyalási nap márciusban lett volna, azonban a bíró betegségére hivatkozva elhalasztották májusra. Kolláth azt gyanítja, hogy az ügyet el akarják húzni őszig, a közoktatási törvény módosításáig, hogy "aztán az antidiszkriminációs passzusra hivatkozva ne engedélyezzék az alapítványi iskolát". A helyi cigány önkormányzat ugyanis korábban azzal érvelt az iskola ellen, hogy az alapítványi intézmény kirekesztő jellegű, és további hátrányt okoz azoknak a roma gyerekeknek, akiknek a szülei nem tudják megfizetni a tandíjat. Kolláth szerint a diszkrimináció vádja azért nem állja meg a helyét, mert a jól tanuló romáknak magasabb ösztöndíjat adtak, mint amekkora a tandíj, míg a nem romák nem kaptak ösztöndíjat.

"Tavaly szeptember 1-jén szabályos évnyitó volt, és egy napig volt is tanítás" - közölte az alapítvány ügyvédje, aki szerint emiatt törvényesen nem lehetett volna év közben bezárni az iskolát. Az ügyvéd emiatt erkölcsi és jogi elégtételt követel a bíróságon.

"Bűnös településsé vált Jászladány" - mondta Kolláth, aki azt állítja: a tavalyi botrány hatására a település nem kap térségi támogatást, és nem nyer a pályázatokon.

A jászladányi szülők bizonytalanok, és nem lévén más megoldás, az önkormányzati iskolába vagy a környező települések iskoláiba íratják be gyerekeiket.

A jászladányi önkormányzat jegyzője azt mondta az [origo]-nak, hogy hírzárlatot rendeltek el az ügyben. Hozzátette azonban, hogy amíg a jogi eljárások be nem fejeződnek, addig nem lesz előrelépés az ügyben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről