Megérkezett a SARS-teszt Magyarországra

Vágólapra másolva!
Megérkezett az atípusos tüdőgyulladás kórokozóját kimutató gyorsteszt az Országos Epidemiológiai Központba csütörtökön. A bonyolult laboratóriumi vizsgálatot csak akkor fogják elvégezni, ha komoly a gyanú a betegségre. Az atípusos tüdőgyulladás kezelésére vagy megelőzésére egyelőre nincs gyógyszer.
Vágólapra másolva!

A Magyarországra is megérkezett gyorsteszt a megbetegedést okozó vírus genetikai állományát azonosítja. A molekuláris biológián alapuló vizsgálat ma már jól ismert eljárásnak számít. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) együttműködésében dolgozó laboratóriumok ezt adaptálták az új coronavírus, az úgynevezett SARS-vírus kimutatására - írja az MTI.

Magyarországon eddig nem vetődött fel komoly gyanú, hogy valaki elkapta az Ázsiából kiinduló új típusú tüdőgyulladást - mondta szerdán Melles Márta, az Epidemiológiai Központ főigazgatója. Ez igaz a szomszédos országokra is, kivéve Romániára, ahol egy megbetegedést találtak.

Gyorsan mutálhat a SARS-vírus/tudomany/elet/20030422gyorsan.html

A Ferihegyi repülőtéren szerdától négy nyelven hangosbemondón és kérdőíves ismertető segítségével is tájékoztatják az utasokat arról, hogy melyek a betegség jellemző tünetei, és ha ezeket észlelnék, hová fordulhatnak segítségért.

2002 novembere és 2003. április 21. között világszerte közel 4 ezer megbetegedést, illetve gyanús esetet regisztráltak, az új típusú tüdőgyulladás 250 ember halálát okozta. Az összes eset felét Kínában, több mint harmadát pedig Hongkongban regisztrálták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!