Orbán pert vesztett Lendvaival szemben

Vágólapra másolva!
Első fokon pert vesztett Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, volt miniszterelnök Lendvai Ildikóval, az MSZP országgyűlési frakciójának vezetőjével szemben. Orbán azután indított személyiségi jog pert Lendvai ellen, hogy a frakcióvezető egy tavaly májusi sajtótájékoztatón egyes tudósítások szerint azt mondta, hogy az előző kormány gátlástalanul és leplezetlenül mosta a közpénzt magánpénzzé, s az Orbán-kormány a közpénzt zsebpénzként kezelte.
Vágólapra másolva!

Az Orbán Viktor kontra Lendvai Ildikó személyiségi jogi perben a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) első fokon elutasította a volt miniszterelnöknek a szocialista politikus ellen egy évvel ezelőtti sajtótájékoztatója miatt benyújtott keresetét. Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési frakciójának vezetője tavaly május 23-án a "Fehér lapok az Orbán-kormány bukása utáni korrupciógyanús döntésekről" címmel tartott sajtótájékoztatóján egyes tudósítások szerint szó volt többek között arról, hogy az előző kormány gátlástalanul és leplezetlenül mosta a közpénzt magánpénzzé, s az Orbán-kormány a közpénzt zsebpénzként kezelte.

Lendvai Ildikó a személyiségi jogi perben korábban tanúként azt mondta: azért tartott 2002. május 23-án sajtótájékoztatót, mert az Állami Számvevőszék előző napon nyilvánosságra hozott jelentése átláthatatlannak minősítette a közpénzek végső felhasználóhoz jutását. A szocialista politikus a perben azt állította, hogy soha nem korrupcióról, csak annak gyanújáról beszélt.

Az akkori híradások szerint Lendvai Ildikó azért bírálta az Orbán-kormányt, mert álláspontja szerint a választások elvesztése utáni hetekben mintegy 650 milliárd forintnyi közpénzt költöttek el gyanús módon.

Orbán Viktor a perben a személyiségi jogi jogsértés megállapítását és nyilvános elégtétel adását kérte, mert álláspontja szerint személyét illető téves közmegítéléshez vezethetnek a Lendvai Ildikó sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozott valótlanságok.

A PKKB csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletének szóbeli indoklásában többek között arra mutatott rá, hogy a politikai közbeszéd egy megnyilvánulásáról van szó, melynek határait az Alkotmánybíróság, illetve maguk a politikusok jelölték ki. Lendvai Ildikó kifogásolt véleménye ezeken a határokon belül maradt a bíróság szerint. Orbán Viktor jogi képviselője a határozathozatalt követően annyit mondott: a fellebbezés kérdésében megbízója dönt majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről