Mikola Mádlt győzködte kórháztörvény-ügyben

Vágólapra másolva!
Mikola István, volt egészségügyi miniszter arra kéri Mádl Ferenc köztársasági elnököt, hogy a hétfőn elfogadott kórháztörvényt küldje az Alkotmánybíróság elé. Mikola a gyógyszerkereskedelem liberalizációja miatt is aggódik.
Vágólapra másolva!

Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere csütörtök délelőtt egyórás megbeszélést folytatott a köztársasági elnökkel a kórháztörvényről. Ezen a találkozón kérte az államfőt Mikola István, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz. "A köztársasági elnök úr mélyen foglalkozik a problémával, elképesztő szakértelmet árult el az egyórás beszélgetés során, és egészen biztos vagyok abban, hogy bölcs döntést fog hozni" - mondta Mikola.

A köztársasági elnök az [origo] információi szerint hamarosan fogadja Csehák Judit egészségügyi minisztert is. Csehák szeretné az államfő rendelkezésére bocsátani szakértőik jelentéseit, és elmondani a kórháztörvény mellett szóló érveket. Csehák azt szeretné, ha Mádl már hétfőn aláírná a kórháztörvény, és nem küldené azt az Alkotmánybíróság elé.

A fideszes politikus közölte: a kialakult helyzetben szerencsésnek látnák, ha az ellenzék és a kormányoldal egyetértene abban, hogy egy ilyen, "az évszázad szociális paradigmájaként megjelölhető hatalmas jogszabály, hatalmas változás" a legmagasabb jogi fórum előtt is megmérettessen. "Több jelből úgy látjuk, hogy az a lopakodó kodifikáció, ami a közvélemény kizárásával, a közmegegyezést eleve megkerülve a kórháztörvényben testet öltött, az most a gyógyszerforgalmazás területén kezdődik meg" - jegyezte meg Mikola.

Hankó Zoltán, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke emlékeztetett: néhány hónappal ezelőtt komoly vita folyt arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatalnak a gyógyszerpiaci liberalizációra vonatkozó szándékai, illetve tanulmánya mennyire helytálló, mennyire fogja a gyógyszerellátást javítani. "Akkor az egyik vezető egészségpolitikus úgy fogalmazott, hogy a gyógyszerészek fantomot kergetnek, amikor bizonyos kormányzati liberalizációs törekvések vádját fogalmazzák meg" - mondta Hankó. Hozzátette, úgy érzi, ez a fantom testet öltött a gyógyszertörvény jelenlegi módosításának tervezetében.

A szakember elmondta: a liberalizációs folyamat első lépését látják abban, hogy a tervezet értelmében a gyógyszertáron kívül forgalmazható gyógyszerek körét miniszteri rendeletben szabályozhatná az egészségügyi tárca vezetője. Hankó kifejtette, azért tiltakoznak az ilyen irányú módosítás ellen, mert a jogszabály-tervezet általánosságban minden gyógyszer forgalmazásának szabályozását miniszteri hatáskörbe utalja, és nem csak a jelenleg gyógykészítményként forgalmazott termékekre szűkíti le azt, ami szerinte betegjogokat érintő súlyos gyógyszerbiztonsági kérdés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről