Halálos fenyegetés egy fejéri közbeszerzés miatt

Vágólapra másolva!
Halálosan megfenyegették egy Fejér megyei kórház átszervezéséről tanulmányt készítő vállalkozás vezetőjét. Az illető cége a Szent György kórház egyes részeinek magánkézbe adásáról írt tanulmányt az önkormányzatnak. A megyei közgyűlés vizsgálóbizottságot alapított az ügy hátterének felderítésére.
Vágólapra másolva!

A Fejér Megyei Szent György Kórház átszervezéséről készített tanulmányt a megyei önkormányzatnak a Citifund Kft. nevű cég. A cégnek közbeszerzési pályázati tervezetekről kellett szakvéleményt készítenie, melyek a kórház egyes szolgáltatásainak magánkézbe adásáról szóltak.

A cég jelentésében ezt állította: "Megbízásunk időszakának első felében szokatlan intenzitású és gyakoriságú nyomásgyakorlási kísérletet kaptunk - pro és kontra - az egyes tevékenységek jövőbeli működését befolyásolni igyekvők részéről."

A cég ügyvezető igazgatója, Kató Gábor az [origo]-nak a fenyegetőzéssel kapcsolatban nem árult el részleteket, hallgatását azzal indokolta, hogy "szeretne még élni". Közölte még azt is, hogy a vizsgálóbizottság ülésére sem megy el, az általa leírt jelentésből pedig mindenki azt olvas ki, amit akar.

A megyei közgyűlés ugyan egyhangúlag döntött egy négyfős vizsgálóbizottság felállításáról, de az MSZP-frakció a szavazás után a jobboldalt gyanúsította a nyomásgyakorlással. Közleményükben azt írják: az önkormányzat számára nem azonosítható politikai és szakmai körökből - valószínűleg az ellenzéki oldalról - nyomást akartak gyakorolni a szakértői vélemény készítőire.

A Fidesz megyei frakcióvezetője, Fertő László visszautasította az MSZP vádjait. Szerinte a vizsgálóbizottságnak kell választ kapnia, hogy kik állhatnak a háttérben. A politikus állítja, hogy megkérdezte a frakció összes tagját, hogy próbáltak-e nyomást gyakorolni a jelentést készító cégre. Fertő szerint egyetlen megyei fideszes politikus sem tett ilyet.

A pályázat terve azért merült fel, mert a kórház régóta szeretné a labor, az endoszkópia, a patológia és a gyógyszertár működtetését részben magáncégekre bízni. A terv szerint az említett három kórházi egységben használt gépeket magáncégek szereznék be és működtetnék, emellett a gyógyszertárat is vállalkozó működtetné meghatározott ideig. Arra a kérdésre, hogy ez mekkora haszonnal kecsegtető üzlet lehet, a megyei közgyűlés elnöke, Szabó Gábor nem tudott válaszolni. Szerinte nem készültek erről számítások.

A közgyűlés mai ülésén nem döntött a pályázat kiírásáról, ezt a szeptemberi ülésére halasztotta. Ennek fontos oka, hogy a testület szeretné összevetni a pályázati kiírás anyagát a hétfőn elfogadott, de még nem kihirdetett kórháztörvény szövegével a végleges döntés előtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről