Nem látja a koalíció értelmét az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Mi értelme van annak, hogy az SZDSZ a koalícióban maradjon? - tette fel a kérdést Kuncze Gábor pártelnök azok után, hogy a pénzügyminiszter bejelentette: jövőre mégsem csökkentik a személyi jövedelemadó mértékét, sőt számos kedvezmény meg is szűnik. Az adóreform az SZDSZ egyik fontos választási ígérete volt. A Fidesz alelnöke nyilatkozata szerint pártja kész összefogni az SZDSZ-szel az ügy érdekében.
Vágólapra másolva!
László Csaba: Mégsem csökken jövőre az szja/uzletinegyed/ado/szja/20030716laszlo.html

Koalíciós nézeteltérés alakult ki a személyi jövedelemadó-csökkentés elmaradása miatt, amelyet László Csaba pénzügyminiszter jelentett be szerda délután. Az adócsökkentés azonban fontos eleme volt a kisebbik koalíciós párt választási programjának. Nem véletlenül reagált szinte azonnal Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, aki még nem tartja véglegesnek a bejelentést, mivel - mint mondta - "az SZDSZ nem tud eltekinteni adócsökkentő programjától".

A pénzügyminiszter bejelentésének érdekessége, hogy előtte, még aznap délután, két sajtótájékoztatót is tartott a miniszterelnökkel közösen, ahol az euró 2008-as bevezetéséről, gazdaságpolitikai lépésekről, a módosuló áfakulcsokról beszéltek, ám a személyi jövedelemadó csökkentésének elmaradásáról egy szót sem ejtettek.

Az SZDSZ a programjában a kétkulcsos szja bevezetését írja le: 2,4 millió forintos évi jövedelem alatt 18, afölött pedig 36 százalékos lenne az adó. Az Országgyűlés tavaly a személyi jövedelemadóban az idei évre 650 ezer forintig 20 százalékos, 650 ezer és 1 millió 350 ezer forint között 30 százalékos, efelett pedig 40 százalék adókulcsot határozott meg; 2004-re az alsó kulcs 18, a középső 26, a felső 38 százalékra módosult volna, 800 ezer és 1,5 millió forintos jövedelemhatárokkal. A pénzügyminiszteri bejelentés alapján a csökkenés elmarad, ráadásul számos szja-kedvezmény megszűnik.

A szabad demokrata politikus egy csütörtöki rádióműsorban felvetette azt a kérdést is, hogy van-e értelme az SZDSZ koalícióban való maradásának, ha alapvető ígéreteiket nem tudják teljesíteni.

Kovács László: nincs koalíciós válság

Nem lát válságot a koalíciós viszonyban Kovács László MSZP-elnök, aki kijelentette, hogy készek tárgyalni az adókról az SZDSZ-szel. Kovács a TV2 Tények című hírműsorának elmondta, hogy lesz adócsökkentés ebben a ciklusban, de jelenleg ezt a gazdaság állapota nem teszi lehetővé. László Csaba pénzügyminiszter egy szerda esti tévéműsorban azt állította, hogy a legmagasabb szinten, magával Kuncze Gáborral egyeztettek az adók kérdésében.

Medgyessy Péter miniszterelnök abban az esetben tartja lehetségesnek a személyi jövedelemadó jövő évi csökkentését, amennyiben az SZDSZ megtalálja az intézkedés forrását. "Ha az SZDSZ-nek van olyan javaslata, amellyel ezt a 130-150 milliárd forintos tételt a kiadási oldalon meg lehet keresni, vagyis az adócsökkentés ellentételezését meg lehet találni, akkor nagyon nyitott vagyok arra, hogy az adócsökkentés megvalósuljon" - nyilatkozta a kormányfő az MTI-nek.

Pokorni Zoltán: készek vagyunk összefogni az SZDSZ-szel

"Nem kell kétségbeesnie Kuncze Gábornak, mert van olyan politikai erő, amellyel összefogva el lehet érni az szja csökkentését jövőre" - üzente Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök, aki szerint a konzervatív oldal és az SZDSZ együtt el tudja érni a személyijövedelemadó-terhek jövő évi csökkentését. Pokorni szerint a kormány bejelentése az adóterhekről a tavaly elfogadott adótörvények semmibevételéről szól.

Eddigi nézeteltérések: az ügynökügy és a kormánybővítés

Eddig két komolyabb nézeteltérés volt az SZDSZ és koalíciós partnere között. Az egyik az ügynöküggyel kapcsolatos: először is az a tény, hogy a kormányfő eltitkolta állambiztonsági múltját, majd ígéretével szemben nem az az ügynöktörvény-tervezet került zárószavazásra, amelyben megállapodtak, mivel egy MDF-es segítséggel megszavazott MSZP-s módosító javaslat ezt megváltoztatta, és így elfogadhatatlanná tette a szabad demokraták számára. A másik pedig Medgyessy Péter miniszterelnök bejelentése a létrehozandó EU-s miniszteri posztról: a kormányfő "elfelejtett" egyeztetni a partnerével a koalíciós szerződést érintő döntéséről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről