Hajléktalanokat küldenek majd a drogosok tűért

Vágólapra másolva!
A rendőrségi eljárástól való félelmükben a drogosok nem merik felkeresni a tűautomatákat, hanem hajléktalanokat kérnek majd meg erre - mondta egybehangzóan több szakember az [origo]-nak. A tervek szerint a tűautomatákat egy hónapon belül szerelik fel két fővárosi kórház falára. A tűcsere programokkal azt szeretnék elérni, hogy az intravénás droghasználók - új tűkért, fecskendőkért cserébe - leadják a már használt tűket, ne dobálják el az utcán. Az eldobált tűket ugyanis sok esetben mások is használják, és ezzel lehetőséget adnak a fertőző betegségek - például Hepatitis C - terjedésének.
Vágólapra másolva!

Tűautomatákat szerelnek fel néhány hónapon belül két fővárosi kórház falára, hogy az intravénás droghasználók steril fecskendőkhöz és tűkhöz jussanak. A szakemberek szerint azonban a drogosok nem mernek majd az automatákhoz menni, mert attól félnek, hogy a rendőrök kifigyelik őket, és eljárás indul ellenük. "Azokat küldik majd, akiknek nincs vesztenivalójuk: hajléktalanokat vagy olyanokat, akik már szerepelnek a rendőrségi nyilvántartásokban" - mondta az [origo]-nak Funk Sándor, a Nyírő Gyula Kórház addiktológusa.

Az egyik automatát a Nyírő kórház külső falára szerelik fel, a másikat pedig - a tervek szerint - a Péterfy Sándor utcai kórház falára. Ha az utóbbi intézettel nem sikerül megegyezni, a már előkészített automatát a Szigeten állítjuk fel - mondta Topolánszky Ákos, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium kábítószerügyi helyettes államtitkára. A drogosok rendőrségi eljárással kapcsolatos félelmeivel kapcsolatban elmondta, hogy az automaták kihelyezésekor megkéri Budapest főkapitányát, hogy a fontos egészségügyi ellátásnak számító automaták ne legyenek a nyomozati tevékenység kiemelt területei, vagyis ne tartsák szemmel a rendőrök, hogy ki használja a tűautomatákat.

A tűautomaták bevezetése az úgynevezett ártalomcsökkentés egyik módszere. Az ártalomcsökkentés lényege, hogy mivel a teljes drogmentesítés elképzelhetetlen, arra kell törekedni, hogy a drogozás a lehető legkevesebb ártalommal, kárral járjon. Tehát ha már nem tudják elérni, hogy senki ne használjon kemény drogokat, arra kell törekedni, hogy a közös tűhasználattal a drogosok ne terjesszék egymás között a fertőző betegségeket. "A környező országokban HIV, Magyarországon pedig a Hepatitis C terjed olyan mértékben, hogy az ártalomcsökkentés minden formája indokolt. Az intravénás drogosok körében Magyarországon jelenleg 30 százalék felett van a Hepatitis C-fertőzöttek aránya" - mondta az [origo]-nak Dénes Balázs a Társaság a Szabadságjogokért jogásza, aki azt is hozzátette, hogy tavaly február óta már többször felmerült a tűautomaták felszerelése, de ez még mindig nem történt meg.

Magyar Baptista Szeretetszolgálathttp://www.hbaid.org/Kék Ponthttp://www.kekpont.huTársaság a Szabadságjogokérthttp://www.tasz.hu/index.php?cookielanguage=huDrogambulanciák linkjeihttp://vizsla.origo.hu/katalogus/egeszseg/egeszsegugy/karos_szenvedelyek/kabitoszerfugges,_drogosok/drogambulancia/index.html

Tűcsere programok már eddig is működtek Magyarországon, és az eldobott tűk összeszedésével is foglalkoznak különböző szervezetek. A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai a fővárosi utcákat, parkokat járják, előfordult már, hogy egy nap alatt 160 fecskendőt gyűjtöttek össze. A szeretetszolgálathoz közvetlenül is lehet fordulni, használt tűkért sterileket adnak cserébe. A drogosok azonban bizalmatlanok a tűcsere programokkal szemben. "Félnek a rendőrségtől, hiszen egy fecskendőt is bűnjelként kezelnek és gyakran beviszik őket a kapitányságra" - mondta Miletics Marcell, a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa. Mielőbb meg akarnak szabadulni a tűktől és fecskendőktől, ezért az utcán, játszótereken dobálják el őket. "Ameddig a drogosok ennyire bizalmatlanok lesznek és a jogszabályok lehetővé teszik, hogy a rendőrök egy fecskendő miatt is bevigyék őket, az automaták nem tudják elérni maximálisan a céljaikat" - mondta a szeretetszolgálat munkatársa.

A tűcsere programoknak általában nagyobb a támogatottsága, mint a tűautomatáknak, mert az automaták esetében elmarad a személyes kontaktus: a drogos nem találkozik sem orvossal, sem szociális munkással, hanem egy üdítő automatához hasonlóan jut hozzá a steril tűhöz, fecskendőhöz. Miskolcon például három éve működik a tűcsere program, melynek segítségével többen is kezelés mellett döntöttek, az automatára azonban nem nyújtottak be pályázatot a módszer személytelensége miatt.

Több külföldi országban, például Ausztráliában és Belgiumban beváltak a tűautomaták, de nem önmagukban, hanem az ártalomcsökkentő programok részeként. Az Európai Unió drogellenes akcióterve is támogatja az ártalomcsökkentő beavatkozási formákat, melyek szerepnek a 2000 decemberében elfogadott magyar drogstratégiában is.

Tiefenthaler Eszter

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről