Kulcsár miatt nyomoznak a maffiaellenes csoport vezetője ellen

Vágólapra másolva!
A Katonai Ügyészség nyomozást indított a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ vezetője, Bácskai János dandártábornok ellen. Állítólag többször is találkozott Bécsben a K&H Equities ott őrizetbe vett befektetési tanácsadójával, Kulcsár Attilával. A Belügyminisztérium politikai államtitkára arra a kérdésre, hogy Bácskai ellen a K&H-botránnyal kapcsolatban nyomoznak-e, annyit válaszolt, hogy "valószínűsíthető".
Vágólapra másolva!

Hivatali bűncselekménnyel gyanúsította meg Bácskai János dandártábornokot, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZBEKK) főigazgatóját a Budapesti Katonai Ügyészség - közölte Margl Zoltán csoportvezető ügyész az MTI-vel szerdán.

Több napilap a forrás feltüntetése nélkül arról számolt be szerdán, hogy a nemzetbiztonsági államtitkár feljelentése alapján nyomozás indult Bácskai János ellen. Az [origo] információi szerint azonban nem Tóth András volt a feljelentő. Az ügyészség hivatalból indított nyomozást, azaz saját maga értesült valamiről, ami bűncselekmény gyanúját alapozta meg. A nyomozást múlt héten pénteken rendelték el.

Pál Tibor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára elmondta: a legfőbb ügyész hétfőn értesítette a tárcát levélben, hogy eljárás indult Bácskai ellen. A tábornokot ezután hazarendelték szabadságáról, hogy a nyomozás során bármikor elérhető legyen. Ugyanakkor egyelőre nem függesztették fel állásából. Pál Tibor arra a kérdésre, hogy tudomása szerint van-e összefüggés a tábornok elleni eljárás és a K&H brókerügye között, azt válaszolta, hogy mint az a kérdésekből is látszik valószínűsíthető az összefüggés. A politikus érdemben nem nyilatkozott Bácskai gyanúsításának hátteréről.

Az [origo] információi szerint Bácskai János felfüggesztése csupán az idő kérdése, a Belügyminisztériumban egyelőre vizsgálják a lépés munkajogi hátterét. A tábornok ugyanis eredetileg a Nemzetbiztonsági Hivatalban dolgozik, de az SZBEKK vezetésése céljából átvezényelték a BM állományába. A munkáját a belügyminiszter alá rendelve végzi, de a miniszterelnök nevezte ki. A jogászoknak meg kell állapítaniuk, hogy kinek van jog felfüggeszteni Bácskait jelenlegi beosztásából, illetve szükséges-e fegyelmi eljárást indítani ellen, amit persze megint kérdés, hogy ki folytathat le.

Az ügyészség azonban szedán délután megerősítette, hogy Bácskai János, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ vezetője ellen megindították a nyomozást. A gyanút csak tág körben írták le a hivatali bűncselekmény fogalommal, ami alatt a lapok beszámolói szerint konkrétan bűnpártolást kell jelen esetben érteni. Ezt az alapozta meg, hogy Bácskai állítólag többször is találkozott Bécsben Kulcsár Attilával, a K&H-brókerbotrány eddig egyetlen gyanúsítottjával.

Az SZBEKK 2001-ben jött létre Pintér Sándor, az Orbán-kormány belügyminiszterének kezdeményezésére. A több nyugati példa alapján felállított szervezet feladata a szervezett bűnözés kategóriájába tartozó információk összegyűjtése és az alapján az illetékes szervezetek tájékoztatása, az ő munkájuk összehangolása. Az SZBEKK tehát elvileg a legtájékozottabb központi szervezet a szerevezett bűnözés elleni munka terén. Információkat csak a nyomozó hatóságoktól és a titkosszolgálatoktól szerezhet, saját nyomozati vagy hatósági jogköre nincsen. A szervezet a belügyminiszter irányítása alatt áll.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről