A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNKovács Richárd
17:38ÖkölvívásRichard Kovacs-Sofiane Oumiha
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
HUNMagyarország
22:03ÚszásSzabad 4 x 200m
NyílNyíl

ÁSZ-vizsgálatot sürget a fővárosi Fidesz

Vágólapra másolva!
A fővárosi Fidesz-MKDSZ frakció az augusztusi közgyűlésen azt fogja javasolni, hogy kérjék fel az Állami Számvevőszék elnökét: vizsgálja meg a főváros 2002-es zárszámadását. Erről azután döntöttek, hogy a fővárosi vizsgálóbiztos a devizaváltási ügy kapcsán megállapította, hogy a főpolgármester-helyettes a főpolgármester felhatalmazása nélkül döntött a főváros pénzének bankba helyezéséről, és ezzel megsértette a jogszabályokat.
Vágólapra másolva!

A Városháza vizsgálóbiztosa nemrégiben megállapította: nem megfelelően járt el az SZDSZ-es Atkári János főpolgármester-helyettes, amikor saját hatáskörén belül döntött a főváros tartalékának lekötéséről. A szabályok szerint ugyanis a főpolgármesternek kell meghatároznia, mely bankba mekkora összeg helyezhető el. A vizsgálatot a Fidesz kezdeményezte. Az ellenzéki frakció azt kifogásolta, hogy Atkári János főpolgármester-helyettes akkor váltotta át forintra - 2002 decemberében - a főváros euróban lévő kötvényeit, amikor a legerősebb volt a forint. Ezzel a főváros több mint 200 millió forintot vesztett az ellenzék szerint. A Fidesz ugyanakkor azt is ki akarta vizsgálni, hogy milyen jogai vannak a pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettesnek.

A Fidesz kezdeményézésére, az MSZP támogatásával már döntött a közgyűlés arról, hogy vizsgálóbizottságot állít fel az ügy felderítése érdekében. A bizottság tagjait várhatóan az augusztusi közgyűlésen választják meg. Az SZDSZ korábban azt közölte, hogy nem vesz részt a munkában, mert úgy véli: nem történt törvénysértés.

"Ami februárban kiderült a pénzváltásról, az csak a jéghegy csúcsa. A vizsgálóbiztos szerint a betét elhelyezése törvénytelen volt. Ennél súlyosabb törvénytelenséget el sem lehet képzelni" - nyilatkozta szerdán Deutsch Tamás. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője három hete levélben kérte Demszky Gábor főpolgármestert, illetve a főjegyzőt, hogy augusztusban mindenképp álljon fel a vizsgálóbizottság. Mitnyan György XII. kerületi fideszes polgármester, a közgyűlés tagja pedig másfél hónapja a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz fordult azzal a kéréssel, hogy a hivatal is vizsgálja ki az ügyet. Választ azonban még nem kapott.

A Fidesz az augusztusi közgyűlésen új javaslattal áll elő, és azt javasolja, hogy kérjék fel az Állami Számvevőszék elnökét: vizsgálja meg a főváros 2002-es zárszámadását. Az ellenzéki frakció szerint ugyanis az egész zászámadás megkérdőjelezhető a vizsgálóbiztos megállapításai miatt. "Át kell azt is nézni, történt-e más kockázatos tranzakció" - közölte Deutsch, hozzátéve: a K&H-botrány is mutatja, hogy mennyire körültekintően kell eljárni a vagyonnal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!