A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNUngvári Attila
10:20CselgáncsAbylaikhan Zhubanazar-Attila Ungvari
HUNÖzbas Szofi
11:10CselgáncsRenata Zachova-Szofi Ozbas
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Medgyessy Péter az Estében

Vágólapra másolva!
A nyugdíjasok még novemberben megkapják 53. heti nyugdíjukat és augusztusban a kormány kifizeti a 13. havi családi pótlékot azoknak a családoknak, ahol iskolás gyermek van - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök szerdán a Magyar Televízió az Este című műsorában.
Vágólapra másolva!

A K & H Bank óriási felelőtlenséget követett el a Kulcsár-ügyben, és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének is rá kellett volna bukkannia arra, hogy valami nincs rendjén -mondta a miniszterelnök. "A kormány biztosítja a nyomozás feltételeit. Meg kell találni a felelősöket, hiszen bűncselekmény, sikkasztás történt, és semmilyen ok nincs távol tartani a hatóságokat a nyomozástól" - fogalmazott a miniszterelnök. Elmondta: mivel Kulcsár Attila évek óta folytatta brókeri tevékenységét, felvetődik a kérdés, mi a magyarázat arra, hogy a K & H Bank ellenőrzésén nem akadt fenn Kulcsár Attila. A kormányfő szerint az illetékes pénzügyi ellenőrző szervnek is fényt kellett volna derítenie a történtekre.

Medgyessy Péter közölte: nem érti, miként rendelkezhetett olyan belépővel Kulcsár Attila, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal bocsátott ki. Kitért arra, hogy az elmúlt időszakban "túlságosan lezserül" történt a belépők kiadása, ezért "át kell nézni" a listát. Hozzátette: Magyarországon is olyan beléptetési rendszert kellene bevezetni, hogy csak az mehessen be a Parlamentbe, vagy a kancelláriára, akinek aznap dolga van ott.

A kormányfő elmondta, hogy már kapott egy közbülső jelentést a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkártól a PSZÁF elnökének megveretése ügyében, és ez a dokumentum egyelőre "variációkat" tartalmaz. Medgyessy Péter szerint több csoport érdekeit is érintheti az ügy.

A személyi jövedelemadó ügyében az MSZP és az SZDSZ között kialakult nézeteltérésekkel kapcsolatban Medgyessy Péter elmondta: az adócsökkentés költségvetési ellentételének megtalálásában nem tud segíteni, de pártolja az adócsökkentést biztosító, egyben a hosszú távú gazdasági fejlődést is megalapozó megoldás megtalálását.

"Hiszek abban, hogy közösen értelmes megoldást tudunk találni. Az SZDSZ követelései szakmai alapon indokoltak, de neki is kormányzati felelőssége van" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Medgyessy Péter beszélt arról, hogy a világ- és az európai gazdaság helyzetének romlása, az iraki háború hatása a magyar gazdaság teljesítőképességét is jelentősen befolyásolja. "Vannak megoldandó problémák, nehézségek a magyar gazdaságban, de egyetlen komoly közgazdász sem beszél válságról. A kormány képes túllépni a gondokon" - jelentette ki. Kitért arra, hogy a legnagyobb probléma a versenyképesség kérdése volt, ennek érdekében kellett a forint árfolyamát stabilizálni.

A miniszterelnök kiemelte, hogy a kormánynak számtalan olyan lépést kellett és kell megtennie, amit az előző kabinet elmulasztott, ez pedig áldozatokkal jár.

"Felelőtlen az a kormány, amely csak a pillanatnyi sikerekre gondol. Nekünk hosszabb távon fenntartható fejlődést kell megalapoznunk" - hangsúlyozta Medgyessy Péter. Elmondta: sikerült például elérni, hogy a szakmájukat korábban elhagyó ápolók, akik eddig nem voltak tisztességesen megfizetve, most tömegesen térnek vissza a kórházakba. Mint elhangzott, a kormány nemcsak mástól kér megfontolt, takarékos gazdálkodást, saját maga is így tesz.

"A jövő évi büdzsé alapvető kérdéseiben, így például a hiány nagysága, az infláció mértéke tekintetében nem fogunk tudni elmozdulni, abban sem, hogy lesz fejlesztés és beruházás, de ezeken belül sok megoldási lehetőség van" - fogalmazott a miniszterelnök.

Úgy vélte, erre az évre 3-3,5 százalékos gazdasági növekedést lehet elérni. Lényegesnek nevezte, hogy segítsék a további külföldi befektetéseket, ezzel új munkahelyek teremtését. Hozzáfűzte: Magyarország holtversenyben Csehországgal még mindig az első helyen áll a térségben az egy főre jutó tőkebefektetéseket tekintve, és ezt az állapotot kiszámítható gazdasági klímával meg lehet tartani.

Rendkívül fontosnak nevezte a kormányfő, hogy jövőre 300 milliárd forintot fordítanak autópálya-építésre. Ennek feltételeit, mint mondta, meg kell teremteni a költségvetésben. Beszélt arról is, hogy "2006-ig meg fog épülni Magyarországon összesen 800 kilométernyi autópálya".

A villanyáram emelése kapcsán azt mondta, hogy kispénzűek számára helyesnek tartja a kedvezményeket, de az áraknak reálissá kell válniuk, és ezt a fogyasztóknak kell megfizetniük. "A paksi atomerőműnél előállt helyzet miatt kiesése van az energiatermelésnek, amit csak drágább beszerzéssel lehet kompenzálni" - mondta. Leszögezte: a paksi üzemzavar okait változatlanul keresik.

Medgyessy Péter szerint 2004-ben néhány be nem vált adókedvezmény megszűnik, "de a bérek nőnek, és alapvető politikai szándék az életszínvonal megőrzése". Hozzátette: a kormány elkötelezett új munkahelyek teremtésében és abban is, hogy az 50 éven felüliek után a tb-járulék bizonyos hányadát ne kelljen befizetniük a munkaadóknak.

"A nyugdíjasok novemberben megkapják 53. heti nyugdíjukat, jövőre pedig az 54. heti juttatást is, idén ősztől pedig megemeljük az özvegyi nyugdíjat" - mondta a kormányfő. Leszögezte azt is, hogy a kis pénzű, pályakezdő fiatalok esetében a lakáshitel-adókedvezmények fenn fognak maradni, "de nem lehet minden társadalmi réteg számára megőrizni ugyanezeket a kedvezményeket".

A miniszterelnök megemlítette, hogy augusztusban a kormány kifizeti a 13. havi családi pótlékot azoknak a családoknak, ahol iskolás gyermek van. Elmondta azt is, hogy rászorultság alapján még az idén fokozatosan elkezdik a tankönyvek ingyenessé tételét.

Kérdésre válaszolva Medgyessy Péter kifejtette: a választópolgárok az euró-zónához történő majdani csatlakozásra is igent mondtak akkor, amikor áprilisban támogatták Magyarország EU-tagságát. "Az euró az EU-tagság igazi beteljesedése lesz. A beruházások, a kamatok szempontjából óriási pótlólagos előnyei vannak a bevezetésének, nagyobb fejlődési lehetőséget lehet vele teremteni" - mondta a miniszterelnök.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!