Kedvezőbb az orosz ajánlat Pakson

Vágólapra másolva!
A Paksi Atomerőmű Rt. igazgatótanácsa ugyan hétfőn határoz a helyreállítási programról, az előzetes szakértői értékelések során azonban gyakorlatilag az oroszok javára dőlt el a verseny a franciákkal szemben. A Magyar Hírlap információi szerint a döntés-előkészítés valamennyi fokán a TVEL cég ajánlata bizonyult kedvezőbbnek.
Vágólapra másolva!

Az orosz ajánlat mellett voksoltak az anyagi kalkulációt még nem ismerő műszaki szakértők, majd a pénzügyi feltételek ismeretében a paksi vezetői bizottság is. A végső szót az ügyben az atomerőmű igazgatótanácsa mondja ki hétfőn - írja a Magyar Hírlap.

A lap szerint igazán lényeges technológiai különbség nincs, de a sajátos körülmények miatt nem is lehet a két cég ajánlata között. Az áprilisban megsérült és azóta egy medencében tárolt fűtőelemeket mindketten manipulátorokkal tervezik kiemelni, és speciális kazettákba áthelyezni.

A lap szerint a Paksra eddig fűtőelemeket szállító oroszok azonban rövidebb idő alatt, olcsóbban és több emberi beavatkozással végeznék el a munkát. Mellettük szól az is, hogy Paks kártérítést követel sokmilliárdos veszteségéért a franciáktól. Ha nem sikerül peren kívül megegyezniük, a Framatome pozícióját javítaná, ha ők állítanák helyre, amit elrontottak.

Az igazgatótanács döntése után az atomerőmű és a nyertes cég közösen készíti el az üzemzavar felszámolásának engedélyezési tervét. A nukleáris hatóság jóváhagyása után kezdődhetnek majd a munkálatok.

Gondot jelenthet, hogy az engedélyező hatóságnak - az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságának - hetek óta nincs vezetője. A korábbi igazgató, Vöröss Lajos még júliusban, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség elmarasztaló jelentése miatt mondott le, utódát azonban máig nem nevezte ki a kormány. Hátráltathatja a munkát az is, hogy nézetkülönbség alakult ki a paksi miniszteri biztos és az atomerőmű vezetői között. Aszódi Attila a műveletek veszélyességére hivatkozva nem tartja lehetségesnek, hogy a 2-es reaktort újraindítsák az üzemzavar felszámolása előtt - írja a Magyar Hírlap.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről