Leégett a zsámbéki főiskola teteje

Vágólapra másolva!
Teljesen kiégett a zsámbéki Apor Vilmos Katolikus Főiskola teteje hétfőn. A tűzoltóknak néhány óra alatt sikerült eloltaniuk a tüzet, de továbbra is izzik a tetőszerkezet, és omlásveszély van. Helyenként a mennyezet is beomlott. A tűz miatt 150 diák maradt elhelyezés nélkül. Hiller István kulturális miniszter ideiglenes tetőszerkezet kiépítését ígérte, hogy ősszel megkezdődhessen az oktatás az intézményben.
Vágólapra másolva!

Leégett a zsámbéki Apor Vilmos Katolikus Főiskola tetőszerkezete hétfőn. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletén az [origo]-nak elmondták, hogy a tűzoltókat először - délután 5 óra körül - hármas fokozatúnak minősített tűzhöz riasztották. A lángok időközben átterjedtek a tetőszerkezet egészére, ezért a tüzet a kiemelt, ötös fokozatba sorolták át.

A tűzoltóknak az esti órákra sikerült eloltaniuk a tüzet, az oltást nehezítette, hogy a környéken kevés a víz. A vizet folyamatosan szállítani kellett az öreg kastélyépülethez, amely az iskolának otthont ad - mondta az ügyeletes.

A tetőszerkezet több mint 50 méteren keresztül égett, és volt olyan szakasza, amely teljesen megsemmisült. Továbbra is félő, hogy a faszerkezet újra meggyullad, illetve attól tartanak, hogy beszakad a mennyezet.

A tetőszerkezet alatti emeleten kollégiumi szobák voltak, ezek egy részének mennyezete a tűz következtében bedőlt - mondta Michl József, a főiskola főtitkára a helyszínen az MTI-nek. Ugyancsak kár érhette a könyvtárat is, egyelőre azonban nem tudni, hogy a könyvek egy része elégett-e, vagy csak az oltáshoz használt vízsugarak okoztak bennük rongálást. A főtitkár szerint akár 100 millió forintos nagyságrendű is lehet a kár.

A tűz következtében 150 diák maradt elhelyezés nélkül. Az ő elhelyezésük érdekében az Oktatási Minisztérium egyeztetést kezdett a budapesti és környékbeli felsőoktatási intézményekkel.

A tűz keletkezésének oka egyelőre ismeretlen. A tűzvizsgálat, amely várhatóan holnap kezdődik, akár napokig is eltarthat.

Ideiglenes tetőszerkezetet ígért a kulturális miniszter

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma első lépésként egy ideiglenes tetőszerkezet elkészítésének finanszírozásával segíti a zsámbéki főiskola épületében keletkezett kár helyreállítását - mondta Hiller István kulturális miniszter kedden Budapesten.

Az ideiglenes tetőszerkezet kialakítása több tízmillió forintos tételt jelent, de ez pénzügyileg vállalható a tárca számára - mondta miniszter, aki londoni útjáról hazatérve tartott rögtönzött sajtótájékoztatót a Ferihegyi repülőtér kormányvárójában.

A kulturális miniszter szeretné, ha más tárcákkal és az egyházzal együttműködve biztosítani tudnák, hogy az oktatás szeptemberben megkezdődhessen a főiskolán. Ezért javasolni fogja Magyar Bálint oktatási miniszternek egy ad hoc bizottság felállítását, valamennyi érintett bevonásával.

Az Oktatási Minisztérium (OM) is segítséget nyújt az Apor Vilmos Katolikus Főiskolának a megsemmisült számítástechnikai eszközök és a legfontosabb tantermi felszerelések pótlásában. Erről a minisztérium egyeztetéseket kezdett a fenntartó egyház képviselőivel. Az OM álláspontja szerint bár a főiskola egyházi fenntartású intézmény, a tárca erkölcsi kötelességének érzi, hogy a tanév akadálytalan megkezdése érdekében segítséget nyújtson a hétfői tűzeset után.

Selmeczi Gabriella fideszes politikus nyílt levében kérte a kormányfőt, a 2003-as költségvetés vis maior keretéből biztosítson forrásokat az újjáépítésre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!