Továbbra is hetente ülésezik a parlament

Vágólapra másolva!
Ősztől változatlanul hetente ülésezik az Országgyűlés - közölte Szili Katalin házelnök, miután egyeztetett a négy parlamenti frakció képviselőivel. Az MDF korábban kéthetenkénti ülésezést javasolt.
Vágólapra másolva!

"A hetenkénti ülésezés meghatározása kormánypárti egyetértéssel történt; az ellenzéki pártok képviselői ezt nem ellenezik" - mondta az Országgyűlés elnöke.

Herényi Károly, az MDF és Rogán Antal, a Fidesz képviseletében úgy fogalmazott: tudomásul vették, hogy a kormánypártok a heti ülésezés mellett döntöttek, de a két hétre szóló napirendi javaslatot nem fogják támogatni, mert házszabályellenesnek tartják.

A megbeszélés résztvevői Katona Béla (MSZP) Pető Iván (SZDSZ), Rogán Antal (Fidesz) és Herényi Károly (MDF) egybehangzóan úgy nyilatkoztak, hogy tavasszal visszatérhetnek a kéthetenkénti ülésezési rend megvitatására.

Szili Katalin a hetenkénti ülésezési rend fenntartásának indoklásául a miniszterelnök által beterjesztett őszi jogalkotási tervben szereplő 50 törvényjavaslatot említette, köztük az alkotmány módosítását, az alkotmánybíróságról szóló törvényjavaslatot, az európai parlamenti választásokról szóló törvényjavaslatot, valamint a jövő évi adókról és a költségvetésről szóló előterjesztéseket. "Ilyen leterhelés mellett szükséges a heti ülésezési rend" - fogalmazott a házelnök.

Elmondta: arra kérte a frakciók képviselőit, hogy ha lehet, az őszi ülésszakot ne jellemezzék "vég nélküli és eredményre nem vezető, időnként becsületbe gázoló viták."

Arra, hogy az ellenzéki frakciók nem fogják megszavazni a két hétre szóló napirendet azt válaszolta, ez technikai kérdés. Hozzátette: mindenesetre csodálkozik, hogy az ellenzéki frakciók "nem tapsolnak" annak, hogy hetente gyakorolhatják ellenzéki jogosítványaikat, hanem "a ritkább ülésezésért harcolnak".

Pető Iván frakcióvezető-helyettes az SZDSZ álláspontját tolmácsolva elmondta, hogy az Országgyűlésnek folyamatosan kell üléseznie, és a program határozza meg az ülésezési rendet. Szerinte az lenne jó, ha konszenzussal lehetne kialakítani a parlament ülésezési rendjét. Hozzátette: az alapjárat a hagyományoknak és a jelenleg érvényes házszabálynak megfelelően az, hogy hetente ülésezik az Országgyűlés.

Rogán Antal a Fidesz frakcióvezető-helyettese kijelentette: a Fidesz számára elfogadható mind a hetenkénti, mind a kétheti, illetve a háromheti ülésezési rend, hiszen mindegyiket házszabályszerűnek tekintik. Hozzátette: "ez a kormánypártok felelőssége".

Az ellenzéki politikus közölte: úgy látják, hogy a házelnök előterjesztése alapján egy "kvázi kétheti rendben" fog működni azt Országgyűlés, hiszen 15 ülésből hat alkalommal két hétre előre fogják elfogadni a napirendet. "Ezt nem tekintjük házszabályszerűnek, ebben a hat esetben a napirendet biztosan nem fogjuk elfogadni majd" - mondta.

Megjegyezte: tudomásul veszik, hogy a kormánypártok "nem képesek biztosítani minden alkalommal a parlament határozatképességét", ezért kénytelenek ehhez a megoldáshoz folyamodni.

Herényi Károly az MDF frakcióvezetője, aki a kéthetenkénti ülésezést felvetette, elmondta: a válasz nem volt elutasító, tavasszal visszatérnek javaslatára.

Szerinte tudomásul kell venni, hogy ötven törvényjavaslat fekszik a Ház asztalán, és miután a kormány tavasszal sem tudta tartani a törvényelőkészítés ütemét, úgy tűnik, hogy a kéthetes ütemezés még kevésbé megoldható feladat lenne számára.

A kéthetes ülésezési rend elutasítását a politikus azért tartja sérelmesnek, mert a heti ülésezés szerinte rendkívül megnehezíti a 176 egyéni körzetben megválasztott képviselő munkáját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről