Medgyessy kiállt Gyurcsány mellett

Vágólapra másolva!
Medgyessy Péter miniszterelnök az MSZP tapolcai frakcióülésén elismerte, hogy a kormány néhány ponton hibázott, elsősorban a kommunikációban. A kormányfő azonban kiállt sportminisztere, Gyurcsány Ferenc mellett, akit az utóbbi időben nemcsak az ellenzék, hanem a szocialisták is bíráltak.
Vágólapra másolva!

Medgyessy Péter miniszterelnök szerint a kormány tevékenységében az elmúlt időszakban voltak hibák, a kabinetnek csökkent a népszerűsége, de az ellenzék stratégiája eredménytelen, nem szereztek vele új szavazókat.

A kormányfő - akinek a szocialista frakció pénteki tapolcai ülésén mondott beszédéről Gál J. Zoltán kormányszóvivő tájékoztatta az újságírókat - a K&H-ügyről szólva úgy fogalmazott, "nincs, aki megállít az igazság kiderítésében".

Medgyessy Péter beszédében Gyurcsány Ferenc sportminisztert felkészült, szorgalmas kormánytagnak nevezte, aki - ahogy a miniszterelnök mondta - kormányzati poszton nem hibázott és nem volt jogellenes cselekedete. "Nem fogom hagyni, hogy egyenként lőjenek ki minket" - idézte Gál J. Zoltán a kormányfőt.

A kormányzati hibákról szólva a miniszterelnök azt mondta, hogy "éretlen, félkész javaslatok szivárogtak ki" kormányzati döntésként beállítva, túl lassú az apparátus, nagy a bürokrácia, illetve a kormány kommunikációja rosszabb, mint tevékenysége. A kormányfő szerint meg kell találni a szakmai és a politikai kormányzás egyensúlyát. Hozzátette: jobban össze kell hangolni a kormány, a párt és a frakció tevékenységét, esélyt kell adni a fiataloknak.

A kormányfő beszédében arra is kitért: lejárt a türelmi idő azoknak a köztisztviselőknek az esetében, akik nem bizonyították lojalitásukat vagy szakmaiságukat. Ezzel összefüggésben szólt a közigazgatási apparátus megerősítéséről, amelyről a jövőben döntések várhatóak.

Medgyessy azt mondta: nincs külön kormány-, párt- és frakcióérdek. Szerinte a belső vitáknak helye van, de az nem helyes, ha ezeket máshol folytatják, mert "ez Orbán Viktor stílusa". A kormányszóvivő szerint Medgyessy Péter ezzel a lisszaboni nyilatkozatra célzott.

A költségvetésről és a gazdasági helyzetről szólva a miniszterelnök a gazdasági bizalom megerősítését, a jövő évre tervezett 3,8 százalékos költségvetési hiányt, illetve a 12 százalékos reálbér-növekedés megőrzését említette. Gál J. Zoltán elmondta: a miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy hiba a megszorítások és a takarékosság összekeverése. Mint mondta, a 2004-es költségvetésben nem a "fűnyíró-elv" fog érvényesülni, a hangsúlyt a beruházásokra és az építkezésekre helyezik. A kormányszóvivő a miniszterelnököt idézve közölte: "az alapköveket nem a választások előtt kell letenni".

Medgyessy Péter szerint újra kell gondolni az önkormányzatok támogatását, az állam funkcióját. A kormányfő azt mondta, hogy az esélyteremtő államban hisz.

Gál J. Zoltán kitért arra, hogy a kormányfő beszédében megerősítette a korábban felvázolt jövőképet, a modern, európai, Magyar Köztársaság megteremtését. Politikai célként a jóléti rendszerváltást, az esélyegyenlőséget, az építkezést, a szolidaritást, továbbá az igazságtalanságok megszüntetését határozta meg. Mint mondta, jelenleg Európában rossz a gazdasági helyzet, ezért - a gazdaság dinamizálása érdekében - felvetette az Európán kívüli lehetőségek keresését.

A kétnapos, tapolcai frakcióülésen délután megjelent Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke is, akivel Kovács László, az MSZP elnöke és Medgyessy az adócsökkentésről egyeztet.

A frakcióülésen várhatóan döntenek az új egészségügyi miniszter személyéről is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről