Nullszaldós is lehet a Rádió C

Vágólapra másolva!
Lassan érkeznek meg az ígért támogatások az adósságai miatt két hónapra elhallgatott Rádió C-hez. A fővárosi roma rádió 18 millió forintos műsortámogatást pályázott meg a Roma Kulturális Alapnál, ám erről még mindig nincs végleges döntés, jóllehet az elbírálás határideje augusztus közepe volt - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Pedig ha megkapná a Roma Kulturális Alapból kért 18 millió forintot, akár nullszaldós évet is zárhatna a közszolgálati funkciókat ellátó Rádió C. A Miniszterelnöki Hivatal (MEH) romaügyekért felelős politikai államtitkára, Teleki László előbb szóban ajánlott fel 24, majd 18 milliós támogatást a kisebbségi adónak, ha pályázik. Az alaphoz beérkezett pályázatok elbírálási határideje augusztus 15. volt, döntést azonban csak szeptember 4-én hoztak, amit még a kormánynak is jóvá kell hagynia jövő szerdán - írja a Magyar Hírlap.

A rádiónak a fővárosi közgyűlés még májusban szavazott meg hétmillió forint támogatást, ezt, az önkormányzat céltartalékából a jövő héten ígérik átutalni.

Az ország első roma rádiója áprilisban működésképtelenné vált, és két hónapig csak zenét sugárzott 50 milliós adóssága miatt. A rádió minisztériumoktól és a fővárostól kért támogatást.

Kerényi György, a Rádió C főszerkesztője elmondta a lapnak, hogy lassan befutnak a nyár elején beígért közpénzek. Már megkapták a munkaügyi tárcától, a Meló című műsorra adott 3,6 millió forint felét, szociális magazinukat pedig az egészségügyi minisztérium finanszírozza, ez 2,4 millió forintot jelet az év végéig. A környezetvédelmi tárca és a Külügyminisztérium négymilliót ígért.

Befolyt a rádió bankszámlájára az a 3,8 millió is, amelyet azért a tollért fizettek egy árverésen, amellyel az uniós csatlakozási szerződést írták alá Athénban. A fővárosi önkormányzat Pro Cultura Urbis Alapítványa hárommilliót juttatott általános támogatás címén, a józsefvárosi önkormányzat pedig kétmilliót.

A Rádió C a Magyar Rádió (MR) segítsége nélkül azonban nem tudott volna július közepén újraindulni. Az MR havi 6,7 millióért vásárolt volna magazinműsorokat tőlük, ezeket napi egy órán át sugározza összes vidéki frekvenciáján. A közmédium azonban havi törlesztés helyett előre kifizetett 25 millió forintot.

A Rádió C főszerkesztője szerint ötvenmilliós adósságukból már csak 3-4 milliót kell törleszteniük, ha végre megérkeznek a fővárostól és a Roma Kulturális Alaptól várt összegek. "Ha tartjuk magunkat az üzleti tervünkhöz, nullszaldós évet zárunk. Munkatársaink felvehették elmaradt béreiket, sőt az adó életében harmadik alkalommal, időben utaltuk a fizetéseket is. A Magyar Rádió pedig lehetővé tette, hogy hosszú távra tervezzünk”- mondta a Magyar Hírlapnak Kerényi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről