Négymilliós bírság a tiltott cigizésért

Vágólapra másolva!
Közel négymillió forintos bírságot szabott ki az ÁNTSZ szeptember 22-én, amikor közel nyolcezer munkahelyen és nyilvános intézményben ellenőrizte a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását. Az országos ellenőrzésre harmadik alkalommal került sor, a szabálytalanságok az elmúlt évben folyamatosan csökkentek. A megbírságolt munkahelyek egyhetes határidőt kapnak, hogy megfelelő dohányzóhelyiséget jelöljenek ki.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Egy héttel ezelőtt, szeptember 22-én keresték fel az ÁNTSZ munkatársai azt a 43 munkahelyet és 5374 közintézményt, ahol ellenőrizték a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását. Az ÁNTSZ már harmadszor tart ilyen országos akciót, ezúttal az egészségügyi és felsőoktatási intézményeket, a sportlétesítményeket és a szerkesztőségeket keresték fel előre bejelentett időpontban.

Bírságolásra elsősorban azért került sor, mert a munkahelyeken nem, vagy nem megfelelően jelölték ki a dohányzóhelyiségeket, a munkavállalókat pedig számos esetben kapták rajta, hogy nem a kijelölt helyen cigarettáznak. Utóbbiért 10 ezer forint helyszíni bírság szabható ki. A megbírságolt munkahelyeknek pedig határozatban írja elő az ÁNTSZ, hogy mit kell tenniük a törvény betartásáért, majd egy hét múlva ellenőrzik, hogy ez megtörtént-e.

Dohányzással kapcsolatos linkekhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/egeszseg/egeszsegugy/karos_szenvedelyek/dohanyzas/

Az ÁNTSZ korábbi két ellenőrzése során több szabálytalanságot tapasztalt, a bírságok összege januárban 7 millió forint felett, májusban 5 millió, ezúttal pedig 4 millió forint körül alakult.

A szeptemberben ellenőrzött munkahelyeken az ott dolgozók 25 százaléka vallotta magát dohányosnak, ez az arány alacsonyabb, mint az országos átlag - mondta Ungváry György országos tisztifőorvos.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!